Louny jsou krásné město. Uvítání na radnici je pro nás čest, řekli hosté z jihoamerického Peru

Lucie Steklá 2020-01-23 07:00:00

Louny (asu) Na krátkou návštěvu Loun zavítali minulou středu dva sympatičtí Peruánci. Profesor ekonomie z univerzity v Limě Ruben Abraham a jeho syn, taktéž Ruben, který studoval a nyní pracuje v Praze. Hosty z jihoamerického Peru do Loun pozvala a doprovázela je pedagožka a tlumočnice Alexandra Suková.

Při návštěvě lounské radnice se ve velice příjemné výměně zkušeností a názorů hovořilo o historii města Louny, potažmo rad-nice. Došlo také ke srovnávání úrovně školství v obou zemích, včetně zájmu studentů o konkrétní obory vzdělávání a jejich přístupu ke studiu.

Za největší problém své země označil Prof. Abraham korupci. V bezpečnosti a čistotě ulic se pak Louny jevily oběma členům delegace v porovnání nejen s Limou ve výrazně lepším světle. Oproti tomu Louny a Česká republika nemohou konkurovat bohatstvím přírodních krás i architektonickými doklady nejstarších lidských kultur.

Peruánští hosté před svým odjezdem absolvovali komentovanou prohlídku chrámu svatého Mikuláše.

Při této příležitosti položila A. Suková hostům několik otázek.

Jak se vám líbí v Lounech?

Je to krásné město. Co mě fascinuje je, že je všude čisto a pořádek, vládne disciplína. Tohle bohužel v Peru není. Centrum města je velmi zajímavé. Impozantní kostel! Paní průvodkyně v kostele byla znalá a ochotná. Kvůli dešti a mlze jsme moc neviděli České středohoří, ale naštěstí jsem dostal od pana místostarosty knihu o Lounech, kde je tento skvost vidět.

Ruben junior: Byl jsem mile překvapen, že nás uvítal na radnici pan místostarosta Vladimír Hons. Tohle by v Peru nebylo možné. Moc děkujeme, je to pro nás čest! Dozvěděli jsme se zajímavosti o chodu města. Moc mě mrzí, že se nemohu zúčastnit Plesu města Loun.

Pane profesore, v České republice pobýváte měsíc. Poznal jste obyvatele Českých Budějovic, Prahy a nyní alespoň trochu i Loun. Vidíte rozdíl mezi mentalitou Čechů a Peruánců?

Například nyní máte položenou kabelku na okraji sedačky… v Limě byste ji tam už neměla! Krádeže jsou velmi časté a všude vládne korupce. Máme velkolepé přírodní bohatství a zdroje, ale bohužel nejsou správně využity. U vás vidím, že všechno funguje, i když asi nikde to není dokonalé. Je vidět, že jste civilizovaný a inteligentní národ. Chtěl bych ale dodat, že Peruánci jsou v podstatě vstřícní, pohostinní a srdeční lidé, nejvíce takové potkáte v horách a na venkově.

Ruben junior: Češi jsou dochvilnější a také obdivuji vaše kutilství, jak si každý umí všechno opravit a mnohdy i vyrobit.


Návštěva z Peru. Na krátkou návštěvu Loun pozvala minulou středu Alexandra Suková (uprostřed) dva sympatické Peruánce. Byli jimi profesor ekonomie z univerzity v Limě Ruben Abraham (zcela vpravo) a jeho syn, taktéž Ruben (druhý zprava), který studoval a nyní pracuje v Praze. Snímek je z návštěvy Městského úřadu v Lounech, kde je uvítal místostarosta Vladimír A. Hons (vlevo). Foto: MÚ Louny


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video