Lávka v Radonicích má šanci na záchranu

Lucie Steklá 2020-01-28 13:32:00

Odborníci představili způsob, jak lávku staticky zajistit i prodloužit život o další desetiletí.

Radonice, Peruc (lus) Lávka pro pěší přes řeku Ohři v Radonicích je opravitelná. Tak zní závěr odborníků z Vysokého učení technického (VUT) v Brně, kteří ke konci minulého roku provedli na lávce diagnostický průzkum.

Podle jejich vyjádření z čistě technického hlediska není její demolice nutná. O tom, jestli opravena bude, budou rozhodovat ale i jiné ukazatele, kterými mohou být např. dopravní požadavky vedení městyse Peruc, ekonomické faktory a v neposlední řadě investiční možnosti majitele. Zákaz vstupu na lávku platí od prosince roku 2017.

Visutému mostu dosud všichni oslovení odborníci zvěstovali nevyhnutelný konec. Podle nich je neopravitelný a neexistuje jiná varianta, než ho zbourat a postavit znovu. „Výzkumníci z VUT Brno nám ovšem před-stavili způsob, jak ho jde nejen staticky zajistit, ale navíc mu prodloužit život o další dlouhá desetiletí. Svou metodu podvěsných lan již úspěšně vyzkoušeli na konstrukčně stejné lávce v Kroměříži. Hlavní výhodou a lákadlem jejich postupu je úspora poloviny nákladů oproti demolici a nové stavbě,“ řekl místostarosta Peruce Jan Vnouček. Nejprve ale bylo třeba zjistit, zda je jejich rekonstrukce použitelná i v Radonicích.

Proto muselo dojít k podrobné diagnostice lávky, která měla za úkol určit její další osud. Přestože nešlo vůbec o levnou záležitost, rozhodlo se vedení městyse zariskovat, zainvestovat přes půl milionu korun a most zachránit. Průzkum probíhal v poslední čtvrtině loňského roku. „Nyní už máme výsledek, který říká, že můžeme lávku po omezenou dobu zatím provozovat pro pěší při splnění dvou podmínek,“ vysvětlil J. Vnouček. Podmínkami je, že městys zahájí práce na projektu na opravu a statickém za-jištění lávky a každých šest měsíců VUT Brno provede dynamickou zkoušku lávky, jestli je stále provozuschopná. „V rozpočtu už máme peníze na projekt na statické zajištění lávky. Jakmile dostaneme cenovou nabídku, navrhneme radě ke schválení objednání tohoto projektu,“ dodal místostarosta.

Na průzkum lávky byli odborníci VUT Brno přizváni v souvislosti s havárií lávky v pražské Troji, která byla podobného typu. Během odborné diagnostiky byly zkoumány především vlastnosti betonu a schopnosti nosných lan přenášet tíhu konstrukce, ve druhé fázi se výzkumníci spustili pod láv-ku a provedli několik sond, při kterých zjišťovali, v jakém skutečném stavu jsou nosná lana. „K lávce jsme se dostali ve fázi, kdy nikdo nevěděl, jaké je skutečné riziko náhlého kolapsu konstrukce. Proto musel být di-agnostický průzkum prováděn velmi citlivě a v několika etapách. Zajišťovala ho skupina mostních inženýrů z VUT v Brně ve dvou etapách ve dnech 24. a 25. října a 4. až 6. prosince.

Cílem etapizace průzkumu bylo minimalizování rizika náhlého kolapsu konstrukce během samotných diagnostických prací. Nejprve se prověřila schopnost nosného systému lávky přenášet tíhu samotné konstrukce společně se zatížením speciální průzkumné plošiny, kterou bylo nutné použít pro podrobný průzkum lávky v druhé etapě,“ vysvětlil Adam Svoboda z VUT Brno.

Během první etapy byly provedeny odběry vzorků betonu pro laboratorní analýzy, pevnostní i chemické, technická nivelace pro ověření skutečného tvaru konstrukce, podrobný vizuální průzkum, studium dostupných podkladů včetně původní projektové dokumentace a v neposlední řadě byly citlivě provedeny vrtané sondy k předpínací výztuži z horního povrchu lávky. „Na základě výsledků první etapy bylo možné rozhodnout, že lze v průzkumu pokračovat druhou etapou a lávku lze bezpečně zatížit diagnostickou plošinou, která umožnila podrobné zkoumání všech segmentů visuté předpjaté konstrukce lávky, a to i v běžně nedostupných místech nad řekou. Druhá etapa byla plně zaměřena na podrobné popsání stavu předpínací výztuže, která je z hlediska únosnosti konstrukce klíčový prvkem,“ dodal A. Svoboda. Byly provedeny vrtané sondy k výztuži z dolního povrchu lávky, ve kterých se vizuálně zkoumala míra poškození výztuže. Také byla opakovaně provedena technická nivelace lávky pro za-chycení teplotního vlivu na průhyb konstrukce, odběr vzorků injektážní malty pro chemické rozbory, vodotěsné zapravení všech sond a z prohlížecí plošiny byl realizován podrobný pasport spodního povrchu lávky v celé délce.

Výsledkem všech provedených analýz a expertýz došli odborníci k závěru, že lávka je poškozena. Rozhodující poškození je podle jejich slov důsledkem provedených nekvalit již během výstavby v roce 1984, kdy byly ponechány kaverny v dobetonávce v oblasti nosných lan. „Nosná lana lávky jsou dnes oslabena probíhající korozí v důsledku masivního zatékání z horního povrchu do konstrukce. Toto oslabení sice aktuálně není natolik závažné, že by hrozilo zřícení lávky, ale neumožňuje její provozování bez okamžitého zavedení příslušných opatření ve smyslu zostřeného průběžného sledování,“ vysvětlil odborník z Ústavu betonových a zděných konstrukcí.

Odborníci zároveň nevylučují možnost lávku staticky zajistit například dodatečnou soustavou předpínacích kabelů tak, jak již bylo provedeno na obdobné lávce v Kroměříži v roce 2019 podle projektu odborníků z VUT v Brně. Podmínkou pro prodloužení provozuschopnosti lávky po provedeném statickém zajištění je také realizace stavební obnovy celého svršku lávky, aby bylo zastaveno vnikání vody do nosné konstrukce.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video