Soud rozkrývá, kdo je vinen za ekologickou havárii v Bezděkově

Jarka Cibulková 2020-01-29 09:41:00

Louny, Žatec (caj) „Problémy s odpady jsou již minulostí,“ hlásá slogan na webových stránkách společnosti Femme v Bezděkově. Dalo by se říct, že problémy bude mít firma a její dva přední zaměstnanci ještě hodně dlouho. Státní zástupkyně je obžalovala z přečinu neoprávněného nakládání s odpady. Mluví se o ekologické havárii. Zamořeno je 3,9 hektaru půdy a nedaleko kontaminovaných pozemků teče i řeka.

 

Soud začal případ projednávat začátkem ledna a zpovídají se u něj dva zástupci společnosti Femme a. s. „Dana Helebrant, jako předsedkyně představenstva společnosti FEMME a.s., a František Novotný, jako ředitel společnosti, od září 2014 do 14. 8. 2015 v areálu provozovny v obci Bezděkov u Žatce a v jeho okolí nechávali do areálu společnosti volně vjíždět cisterny obsahující kapalný nebezpečný odpad neznámého původu a složení, s nímž následně nakládali, aniž by dodrželi zákon,“ znělo při čtení obžaloby před soudem. Nebezpečné kapaliny pak nechávali ukládat v silážních jámách, retenční nádrži i vykopané jámě o velikosti 30 x 5 metrů. Obžaloba také uvádí, že do okolí uniklo více než 500 tun odpadních vod, obsahující karcinogenní látky, nebo těžké kovy. Úřady spočítaly, že k vyčištění zamořeného pros-toru a zlikvidování uloženého odpadu bude muset být vynaloženo sto milionů korun. Stranu poškozených zastupuje inspekce životního prostředí, která požaduje po obžalovaných v případě uznání viny náhradu škody ve výši 19 milionů korun.

Oba obžalovaní u soudu vypovídali, ale snažili se vinu hodit jeden na druhého. Paní Helebrant, která je také obžalována z přečinu pokusu pojistného podvodu, Františku Novotnému důvěřovala, dělal na ni dojem, že je to odborník. O retenční nádrži prý nevěděla. Dozvěděla se o ní, až když tam přišla kontrola z České inspekce životního prostředí. Bývalý ředitel společnosti se k činu částečně doznal.

„V létě 2015 přišla kontrola z České inspekce životního prostředí, Novotný tam ne-byl, tak jsem volala paní Helebrant, ta o jámě, jak bazén, vůbec nevěděla, byla v šoku,“ vypovídala před soudem bývalá zaměstnankyně firmy a dodala: „Bylo mi jasné, že máme přeplněné kapacity, psala jsem o tom hlášení pro město, věděli o tom oba dva jak Novotný, tak Helebrant, říkala jsem jim to. Plné kontejnery s odpady, s nimiž jsme neměli povolení nakládat, stály v halách, chyběly k nim i doklady.“ Podle další svědkyně bylo známo, že do areálu jezdily cisterny v pozdních hodinách a řidiči měli klíče od bočního vjezdu do firmy. „Bylo mi oznámeno, že do firmy vjela cizí cisterna, řidič měl klíče a řekl mi, že se nemám starat, že to má vše domluvené s Novotným.“

Další líčení bude pokračovat v druhé polovině března. Pokud soud uzná obžalované vinnými, hrozí bývalému řediteli až pětiletý trest, předsedkyni až osm.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video