Pozapomenutou osobnost Hanse Kudlicha připomíná výstava v prostorách Staré papírny

Hedvika Mašková 2020-01-29 15:00:00

Spíše než u nás je jméno rakouského politika Hanse Kudlicha známější v německém jazykovém prostředí. Byl to on, kdo v revolučním roce 1848 navrhl zrušení poddanství a s ním i roboty. Výraznou postavu naší historie připomíná první letošní výstava žateckého regionálního muzea, která nese název Hans Kudlich – osvoboditel sedláků. Výstava potrvá do 28. března.

Putovní výstavu připravilo před necelými třemi lety nedaleké Oblastní muzeum v Chomutově ve spolupráci se Spolkem přátel osvoboditele sedláků Hanse Kudlicha ke stému výročí jeho úmrtí. Výstava byla již představena na několika místech v Rakousku i Německu. Nyní zavítala i k nám do Žatce. Návštěvníci Staré papírny mají možnost dozvědět se o životě Hanse Kudlicha, revolučních událostech roku 1848 v Rakousku a celé Evropě i památnících postavených na jeho počest, na 25 výstavních panelech.

Jeden z pomníků Hanse Kudlicha stával dokonce i v Žatci, a to v místě křižovatky nynějších ulic Komenského alej a Volyňských Čechů v parčíku před tehdejší kartonážkou Moritze Lüdersdorfa.

,,Žatec patřil k městům, které se na konci 19. století, rozhodly uctít Kudlichovu památku stavbou pomníku. Inspirovali je nedaleké Teplice. Chtěli mít pomník, který by se fyzicky teplickému podobal, tedy, aby měl tvar obelisku. Prvním mezníkem byl rok 1888, kdy byl položen základní kámen pomníku. Velké slavnosti se účastnil i sám Hans Kudlich, který přijížděl z Ameriky, kde žil a pracoval jako lékař. Jezdil doslova od obce k obci a Žatec byl jedním z posledních měst, které v té době navštívil,“ vysvětlila dobové souvislosti a vztah Hanse Kudlicha k našemu městu během vernisáže historička Milada Krausová a doplnila: ,,Zajímavé je, že Žatec u příležitosti základního kamene vydal i pamětní medaili, což bylo tehdy v Žatci zvykem. Na výstavě máme medaili zapůjčenou od pana Martina Kloučka.“

Pomník ,,osvoboditele sedláků“ stál na svém místě až do roku 1948, kdy musel být, jako celá řada německých pomníků v Československu, odstraněn. Nápisové desky z pomníku se však dostaly do Regionálního muzea K. A. Polánka v Žatci a roku 2016 byly odtud přemístěny do průjezdu Staré papírny, původně Lüdersdorfovy kartonážky, nedaleko od místa svého původního umístění. Původní desky doplňují tabule s informacemi o Hansi Kudlichovi i žateckém pomníku.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video