Lev se zřejmě nevrátí. Výtvarné dílo vybere soutěž

Hedvika Mašková 2020-01-31 13:00:00

První etapa rekonstrukce Nerudova náměstí je již dokončena. Stále mu však chybí dominanta v podobě výtvarného díla. Z původního návrhu sochy koně s půllitry na nohou sešlo. Před dvěma týdny proběhlo jednání o navrácení sochy lva ze Starých Splavů. Ani tento krok nevypadá nadějně. O dominantě s možným vodním prvkem zřejmě rozhodne soutěž.

Velmi žhavá diskuze o soše, která by měla zdobit nově zrekonstruované Nerudovo náměstí, je již přes půl roku stará. Tehdy se veřejnost stavěla odmítavě k návrhu sochy ,,Chmelového koně“ od Michala Gabriela, která by vyšla na více než 1,5 milionu korun. Symbolika koně prý se Žatcem nijak nesouvisí a navíc sochy koňů pokrytých strukturou tvořenou ořechovými skořápkami od předního českého výtvarníka jsou součástí veřejných míst již v několika městech.

Návrh byl zastupitelstvem zamítnut a jako vhodnější se ukázalo vypsání veřejné soutěže. Řeč byla rovněž o navrácení sochy lva z památníku padlých, který měl čestné místo v letech 1930 až 1942 na náměstí Svobody, kde dnes stojí nejmenší chmelnička. Do Starých Splavů, kde dnes socha lva zdobí veřejné prostranství parku, jela jednat starostka města třetí lednový týden.

,,Když jsem byla ve Starých Splavech, paní starostka se podivila, že opět v záležitosti sochy lva přijíždím. Objevení sochy vzbudilo před lety mezi tamějšími obyvateli emoce, jelikož lva považují za svého. Mají po něm dokonce pojmenovanou část území,“ vysvětlila na jednání zastupitelstva v minulém týdnu starostka města Žatce Zdeňka Hamousová a doplnila: ,,Na dotaz, proč si neudělají repliku, mi bylo odvětěno, proč si ji neuděláme my. Prý je socha ve Starých Splavech delší dobu, než byla kdysi u nás. Starostka nevidí důvod v tom, proč by originální sochu vydávali do Žatce. Navíc jsou jako město nyní velmi vytíženi, jelikož mají spoustu práce s odpady, které převzali do vlastních rukou. Lev pro ně teď není priorita.“

VÍCE V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ ŽATECKÝCH NOVIN Č. 4, ROČNÍK 2020

Foto: archiv Regionálního muzea K. A. Polánka Žatec


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video