Obyvatelé třídí odpad. Důkazem jsou přeplněné kontejnery

Hedvika Mašková 2020-02-02 14:00:00

Do redakce dorazil dotaz týkající se přeplněných podzemních kontejnerů na třídění odpad. ,,Velice jsem uvítala nové podzemní kontejnery ve městě. Alespoň již historické centrum nehyzdí velké plastové kontejnery. Ve většině případů, když jdu s odpadem, jsou však podzemní kontejnery na papír plné. Krabice a další odpad se navíc válejí i okolo. Nedalo by se s tím něco dělat?“ napsala nám čtenářka P. V.

Takzvaně chytré odpadkové koše na tříděný odpad se začaly v našem městě instalovat na konci roku 2018. Kontejnery získalo město v rámci dotačního projektu Rozšíření sběrné sítě odpadů v Žatci. Pro město, respektive Technickou správu města Žatce, zajišťuje vývoz kontejnerů podbořanská Skládka Vrbička, a to dle objednaného harmonogramu. Kontejnery na plast a papír jsou svážené jednou týdne. Kontejnery na sklo pak jednou za čtrnáct dní.

,,Myslím si, že frekvence vývozu kontejnerů je dostatečná, ale problém u kontejnerů na tříděný odpad v centru města vidím především u podnikatelských subjektů, kteří zde provozují restaurační zařízení. Do kontejnerů házejí papírové bedny, které nesešlápnou a ucpávají jimi otvor. Další papírový odpad se do kontejneru již nevejde, a tak ho nechávají okolo. Dokonce do chytrých košů házejí i věci, které tam nepatří,“ sdělil nám jednatel společnosti Skládka Vrbička Zuliko Vychytil a doplnil: ,,Podnikatelé by měli řešit odpady vlastní cestou a nezatěžovat jimi město. Podzemní kontejnery v centru jsou určené hlavně pro tamější obyvatele.“

Projekt Rozšíření sběrné sítě odpadů v Žatci vyšel na necelých deset milionu korun. Město na něj získalo dotaci od Státního fondu životního prostředí. Podzemní kontejnery na tříděný odpad mají k dispozici obyvatelé ulice U Jezu, polopodzemní kontejnery byly nainstalovány v Družstvení ulici na sídlišti na jihu města. Několik dalších podzemních kontejnerů se nachází v centru v Dlouhé ulici u synagogy nebo také na Chmelařském náměstí. Od podzemních kontejnerů v centru si město slibovalo více čistoty a estetičnosti. Nevědomost, nebo spíše lenost, místních jednotlivců však tyto cíle značně podrývá.

Pokud i vás trápí něco v našem městě nebo máte tip na článek, napište nám na email fajkusova@ohremedia.cz nebo volejte na telefonní číslo 605 885 460.



Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video