Úvod   /   Zprávy   /   Žížaly v knihovně!

Žížaly v knihovně!

Hedvika Mašková 2020-02-07 14:00:00

Kompost si většinou spojujeme s venkovní zahradou nebo s pozemkem, ale věřte nebo ne, s kompostováním začali už i v Městské knihovně v Žatci. Zde nově funguje vermikompostér, který bude sloužit hlavně k vzdělávacím účelům. V rámci programu ,,Zelená knihovna“ se však toho chystá mnohem víc.

,,S programem ,,Zelená knihovna“ už koketuji od minulého roku a letos konečně dojde k jeho uplatnění. Nový vermikompostér se bude využívat hlavně k vzdělávacím účelům. Ukáže nejen dětem, že bio odpad je vlastně poklad a nepatří na skládku. Vzniklý kompost, který žížalky vyrobí budeme dále používat na hnojení květin v knihovně i na terase, kde chystáme v rámci programu i další novinky. Vedlejším produktem je zároveň i žížalí čaj, a to je velice účinné hnojivo. Pokud náš ,,chov“ bude prosperovat, rádi se budeme o žížalky dělit prostřednictvím Žížalí mapy,“ prozradila Veronika Košťáková z Městské knihovny Žatec.

Vermikompostér využívá schopnosti žížal přeměňovat rostlinné zbytky na velmi kvalitní organické hnojivo. Žížaly si s radostí pochutnávají na slupce od mrkve, ohryzkách od jablek, suchém pečivu, shnilém banánu, ale i třeba na čajových sáčcích, papírových ubrouscích nebo kávovém lógru! Pomáhají tak zpracovat domácí bioodpad, který pak zbytečně nekončí na skládkách.

,,Vermikompostér se nachází v knihovně hned u centrálního pultu. Myslím si, že právě problematiky kompostování v domácím prostředí začíná zajímat nejen děti, ale také nejednoho dospělého,“ dodala Veronika Košťáková.

Foto: archiv Městská knihovna Žatec

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video