Jíme chutně a zdravě: recepty Jarmily Hokrové

před čtyřmi týdny  |  Zprávy |   0 komentářů
Ječné kroupy
Minulý týden jsme vařily rychle a jednoduše –  z pohanky. Dnes vám chci představit jinou potravinu. Stejně zdravou, jen s tou přípravou to bude trochu náročnější. Dnešní potravinou jsou ječné kroupy. Znáte je?  A jíte je? Přesto, že ječmen u nás hojně pěstujeme, používáme ho spíš na pivní slad. Přitom to není tak dlouho, kdy byly kroupy běžnou součástí jídelníčku. Tím, že jíme málo ječných krup, se dost ochuzujeme. Kroupy jsou totiž bohatým zdrojem minerálních látek a vitamínů. Obsahují látky, které snižují krevní cukr a také pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. A mají také zahřívací efekt. Je vám stále zima? Přidejte do svého jídelníčku kroupy.

 

 

 

Kroupy nejspíš jíme tak málo proto, že jejich příprava je zdlouhavá. Budete potřebovat velký hrnec se silným dnem a hodně trpělivosti. Nejdříve je dobré kroupy namočit. Tak 4 hodiny, ale klidně i přes noc. Tím si hodně usnadníte následující vaření. Protože kroupy hodně nabydou, klidně i 5×, je nutné vařit je ve velkém množství vody. A často míchat, pouští totiž šlem a ten se snadno připaluje. Uvařené kroupy sceďte, propláchněte a můžete použít k dalšímu vaření. A pokud jste jich uvařili víc, klidně je dejte zmrazit. Budete je mít přípravné na příště.
A co dál s kroupami udělat? Asi znáte šoulet – hrách a kroupy, můžete je přidat do karbanátků nebo sekané, do polévky, nebo si můžete udělat nastavovanou kaši. To je skvělá příloha k masu, ale můžete ji mít třeba i jen s vejcem.
Nastavovaná kaše s vejcem. Na 2 porce budete potřebovat: kroupy – 60 g, brambory – 400 g, špetku sušené majoránky, máslo – 10 g, stroužek česneku, vejce – 4 kusy, jednu cibuli, lžíci řepkového oleje a sůl. Kroupy nechte namočit, potom slijte vodu a dejte čistou. Osolte ji a dejte vařit. Vařte mírným varem a často míchejte. Asi po půl hodině k nim přidejte oloupané a nakrájené brambory, stroužek česneku a trochu majoránky. Vařte společně do měkka. Když jsou brambory měkké, rozmačkejte je šťouchadlem, přidejte máslo a pomocí ručního šlehače zpracujeme na kaši. Je-li kaše moc hustá, zřeďte ji trochou teplé vody. Mezi tím nakrájejte cibuli a osmahneme ji na oleji. A také si uvařte vejce naměkko. Pokud zvládnete, můžete udělat i zastřená vejce. Na talíři upravte nastavovanou kaši a 2 vejce a posypejte smaženou cibulkou.
Výživová hodnota na 1 porci: 492 kcal, 19 g tuky, 23 g bílkoviny, 55 g sacharidy, 4 g vláknina.
Vlastnosti receptu: Je to vyvážené jídlo.  Jen obsah vlákniny by mohl být vyšší. Proto vám k němu doporučím ještě čerstvý zeleninový salát nebo kvašenou zeleninu. Pak to bude téměř dokonalé. Dokonce, i když budete chtít zhubnout, nastavovanou kaši můžete mít ve svém jídelníčku. Stačí zmenšit velikost porce.
Chcete se poradit jak zhubnout zdravě? Jsem tady pro vás. Využijte svou konzultaci ZDARMA. Objednejte se na telefonu 777 151 594, nebo e-mailem – jarmila.hokrova@seznam.

 

 

Sdílet: Facebook

Tisknout článek

0/5 bodů (0 hlasování)

Komentáře

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Váš komentář

* Hvězdičkou jsou označeny povinné informace.

Potvrďte, že nejste robot: