Jíme chutně a zdravě: recepty Jarmily Hokrové

před čtyřmi týdny  |  Zprávy |   0 komentářů
5 chutí, 5 barev, 5 vůní
Někdy se mě lidé ptají, zda je opravdu nutné sledovat, jestli je jejich strava vyvážená. Chápu to, stále si vážit porce, zapisovat a hlídat, jestli jste jedli správně, to člověka časem omrzí. Je tedy způsob, jak si uhlídat vyváženou stravu bez vážení a zapisování? Moje odpověď je jednoduchá: „Jezte barevně.“ Čím více různobarevných potravin při přípravě jídla použijete, tím menší bude riziko, že vám v jídelníčku něco chybí. Osvojte si pravidlo pěti – 5 chutí, 5 barev, 5 vůní. Požijte 5 druhů zeleniny různých barev při přípravě každého jídla. A používejte různé druhy koření. Pokud se vám toto pravidlo podaří dodržovat, pak bude váš jídelníček pestrý a rozmanitý. A bude obsahovat ty nejdůležitější živiny. Samozřejmě za předpokladu, že suroviny budou čerstvé a průmyslově, co nejméně přepracované.
Podívejte se na svůj talíř, jakou barvu má vaše jídlo. Převažují barvy od béžové po hnědou, nebo v něm září červená, oranžová, žlutá, zelená nebo fialová?

 

Fritáta s paprikou, rajčaty a cuketou
Suroviny  na 2 porce: 1 cibule, parmezán nebo jiný chuťově výrazný sýr – 40 g, stroužek česneku, řepkový olej – polévková lžíce, paprika oranžová – 120 g, 2 rajčata, cuketa – 100g, vejce – 4 kus, 2 lžíce bílého jogurtu, sůl, trochu rozmarýnu, tmavý chléb.
Příprava: Oloupeme a najemno nakrájíme cibuli a česnek. Opláchneme papriku, odstraníme stopku a semínka a nakrájíme. Najemno nakrájíme rajče, semínka a šťávu odstraníme. Opláchneme, osušíme a najemno nasekáme rozmarýn. Opláchneme a na kostičky nakrájíme cuketu. Polovinu sýru nastrouháme a druhou polovinu nakrájíme na tenké plátky. Na středním ohni rozpálíme olej v pánvi. Přidáme cibuli, papriku, rajčata a cuketu. Smažíme asi 5 minut. Nakonec přidáme na plátky nasekaný česnek a rozmarýnu. Mezitím v misce rozšleháme vajíčko s jogurtem a špetkou soli a vmícháme nastrouhaný sýr. Směsí zalijeme zeleninu v pánvi a vložíme do trouby rozehřáté na 175 st. C, zapékáme asi 15 minut. Hotovou fritátu nakrájíme na dílky jako koláč a podáváme s plátkem chleba.
Nutriční hodnoty  (na porci): 385 kcal, 19 g tuku, 23 g bílkovin, 30 g sacharidů, 6 g vlákniny.
Vlastnosti receptu: Fritáta je vlastně nadýchaná zeleninová omeleta. Její příprava je jednoduchá a rychlá. V receptu najdete 5 druhů zeleniny – papriku, rajče, cuketu, cibuli a česnek. Když spočítáte množství, vyjde vám na porci kolem 150 gramů zeleniny. A to vůbec není špatné. V receptu je navíc 23 g bílkovin a 6 g vlákniny. Tak vidíte, že to jde. Rychlé, výživné a barevné jídlo. Vyzkoušíte ho?
Existuje nepřeberné množství diet, a možná už jste jich pár také vyzkoušeli. Ale která je ta nejlepší pro vás? Každý člověk je jiný, každý má jiný životní styl, ale také jiné chutě. A proto i váš jídelníček by měl být ušitý na míru právě vám. Využijte možnost konzultace ZDARMA. Objednejte se na telefonu 777 151 594, nebo e-mailem – jarmila.hokrova@seznam.

 

 

Sdílet: Facebook

Tisknout článek

0/5 bodů (0 hlasování)

Komentáře

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Váš komentář

* Hvězdičkou jsou označeny povinné informace.

Potvrďte, že nejste robot: