Kemp v Krásném Dvoře hostil mladé volyňáky

Alla Želinská 2020-08-23 11:08:00

Byl to tentokrát Krásný Dvůr, kam zavítali účastníci mezigeneračního letního tábora. Celkem 38 účastníků, z toho 25 dětí spolu s rodiči a prarodiči – ti všichni absolvovali tradiční camp Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel, který letos proběhl od 1. do 10. srpna. Táborníci se ubytovali v chatkách kempu v areálu fotbalového hřiště.

Malí i velcí „volyňáci” navštívili místní zámek s anglickým parkem, koupaliště, vyrazili také na vrch Rubín. Nechyběly sportovní hry, noční bojovky, výtvarné dílny a návštěvy historických měst. Účastníci se vydali do Bečova a turistickým vlakem do Kadaně. Pochopitelně si nenechali ujít Muzeum volyňských Čechů v Podbořanech, kde měla zasvěcený proslov vedoucí tábora a zároveň předsedkyně spolku Dagmar Martinková.

Smyslem těchto campů je předávat mladým lidem zábavnou formou historické povědomí o volyňských Češích a pěstovat krajanskou komunitu pro další generace.

„V Krásném Dvoře byl krásný zámek a obrovský zámecký park, kde jsme měli několik "bojovek", včetně stezky odvahy a soutěže "kvíz pro vedoucí" – který se ve finále přehoupl ve stezku odvahy. Bezva bylo i místní koupaliště, protože celý tábor provázela velká vedra. Celodenní výlet byl do Bečova nad Teplou, kde jsme spatřili jednu z nejvzácnějších českých památek – relikviář Svatého Maura. Pak byla odpočinková botanická zahrada. Děti absolvovaly olympiádu všestrannosti, výtvarné dílny – barvení (mramorovaní), výrobu lapačů snů a zajíčků, malování, několik výletů do okolí a zejména úspěšně zvládly prohlídku muzea volyňských Čechů v Podbořanech i s mojí přednáškou (jak se později ukázalo něco jim v těch hlavičkách zůstalo, a to byl účel). Každodenními průvodci našeho tábora byli myši, mouchy, komáři a mravenci – z toho jsme však vzešli jen posíleni, to prostě přináší tábor v přírodě... Chtěla bych poděkovat za spolupráci všem, kteří mi velmi pomohli při plánování, organizaci a přípravě aktivit pro děti, protože dělat tábor není vůbec jednoduchá věc. Byli to tito bezva vedoucí: David Šebesta, Miloš Šimek, Petr Kadavý, Vlasta Sajdlová, Mirek Kučera a naše zdravotnice Veronika Baladová,“ shrnula Dagmar Martinková. Již teď se chystá další ročník na severu Moravy, na Šumpersku, prozradila předsedkyně.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video