Stěžovala si na urputné bolesti v zádech, ale vyšetření se v Kadani nedočkala. „Asi máte covid,” řekli. Byl to zánět ledvin

Tomáš Skřipský 2020-09-19 07:09:00

KADAŇ (tos) — Příběh Aleny Wittmannové z Kadaně díky sociálním sítím oblétl celé Česko. Matka čtyř dětí na sobě v pondělí předminulého týdne pocítila nepříjemné příznaky, které se ve středu staly téměř nesnesitelnými: velké bolesti levého boku a zad, k nimž postupně přibyla bolest kloubů, zimnice, bolest hlavy; hlavní ale byla stupňující se bolest zad a levého boku. Teplota jí vystoupala na 38,5 °C.

„Jako zodpovědný občan volám do nemocnice v Kadani. Odpověděli: Vydržte do rána a my se rozhodneme, co s vámi. Říkala jsem si, no, snad tu noc přežiju, počkáme do rána. Teplota mi stoupla na 39,6. Ale věděla jsem, že pravděpodobně mám akutní zánět ledvin. Zcela to tomu odpovídalo, své tělo znám a již jednou jsem tuto nemoc prodělala,“ popsala pacientka začátek příběhu.

Druhý den ráno jí teplota klesla na 37,8 °C, ale ukrutné bolesti, malátnost a schvácenost trvaly. Přítel ji proto odvezl na urgentní příjem Nemocnice Kadaň. „Jedna sestřička na chodbě nevybíravým způsobem vykřikla: Vy jste ta s tím covidem?! Tady nemůžete sedět. Běžte támhle do rohu! Přítel jí hned vynadal, jestli je to nutné, a jak ví, že je to covid?“ — popisuje „vlídnost“ přijetí nemocná. A pokračuje: „Za cca 45 min. se mě ujali. Já na chodbě ležela na lavici a trpělivě čekala, že mi snad pomůžou. Ejhle, dozvím se, že mám příznaky covidu. Já jim říkám: Ale mě bolí ledviny! Já covid nemám! S nikým jsem do styku nepřišla, v práci pracuju sama, chodím ale na zimák se synem na trénink. A pan doktor (nějaký Ahmed) mi vlastně vynadal, že jsem nezodpovědná a chodím mezi lidi. Co když byli v zahraničí? Znovu mu odpovídám, mě bolí ledviny,“ popisuje marný komunikační boj Alena Wittmannová.

V nemocnici jí odebrali krev a provedli výtěry z nosu i krku. „Nechali mě ležet izolovaně v jedné místnosti, než bude výsledek krve z laboratoře. Že by se obtěžovali mi dát něco proti bolesti, ani náhodou. Ani moč mi neodebrali.

Po hodině čekání mi řekla sestra: „Můžete jet domů, ráno vám zavoláme výsledky na covid, berte brufen a paralen!“ Doma se ale stav pacientky nelepšil.

Nikdo z nemocnice prý nezavolal a když jí navečer teplota stoupla na 39,9 °C, dcera s přítelem zavolali záchranku. Na urgentním příjmu tentokrát sloužila paní doktorka v letech. Jak vyšlo najevo, nemocnice prý dávno měla v systému negativní test pacientky na covid, ale nikdo jí prý výsledek neoznámil. Službukonající lékařka prý okamžitě nařídila odebrat moč, v níž rozbor potvrdil bílkoviny a krev. „Napsala mi antibiotika s tím, že zavolá na lůžkové, aby mě hospitalizovali. Jejich odpověď: Nemáme místo! (Nazdar, jeď si domů),“ popisuje pacientka.

Druhý den ráno jí prý její praktická lékařka, kterou s případem obeznámila, zařídila dokumenty pro přijetí v Nemocnici Most. Tam jí bezodkladně udělali specializovaná vyšetření a přijali ji na lůžkové oddělení. „Úplně jiný přístup. Během dne jsem měla v žíle 5 lahví na bolest a antibiotika, provedeno CT. A samozřejmě — zánět ledvin,“ uvedla pacientka, která v nemocnici strávila pět dní a nastoupila do domácího léčení.

Požádali jsme o vyjádření k případu ředitele Nemocnice Kadaň Petra Hossnera. Ten odpověděl: „V první řadě musím upozornit, že Nemocnice Kadaň nemá souhlas pacientky s poskytnutím informací o jejím zdravotním stavu a průběhu léčení, proto se mohu vyjádřit jen velmi omezeně. Současně má pacientka možnost obrátit se na Nemocnici Kadaň se stížností na poskytnutou léčbu, což se, pokud je mi známo, dosud nestalo. Pokud by tak učinila, tak by byla věc prošetřena a poskytnuta pacientce v reakci na výsledky šetření odpověď.“ Jak dodal, bez ohledu na absenci oficiální stížnosti ustanovil vyšetřovací odbornou komisi, která věc prověří a rovněž se bude zabývat i postupy na urgentním příjmu kadaňské nemocnice celkově.

Kadaňský starosta Jiří Kulhánek za město jako zřizovatele nemocnice uvedl, že pokud k chybě doopravdy došlo, pevně doufá, že vše napraví plánovaná schůzka pacientky s ředitelem Hossnerem. „Pacientů jsou kilometry a nikdo není dokonalý. Pokud se stala nějaká chyba, doufám, že bude napravena,“ řekl.

Sama Alena Wittmannová se k případu prozatím vyjadřovat nechce. „Příští týden máme s panem ředitelem (nemocnice) schůzku s mým právním zástupcem. Určitě se budu bránit. Souhlas k informování o případu rozhodne můj právník,“ sdělila nespokojená pacientka.

Foto: „Nemohla jsem sedět, ležet, stát,” popisuje svůj stav s primární bolestí levé části zad a oblasti ledvin Alena Wittmannová. Takto čekala vleže v koutku pro „covid podezřelé”, co se od lékařů dozví. Foto: Archiv pacientky

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video