Počasí přeje, houbaři vyrazili do lesů. Policisté upozorňují na rizika a radí

Redakce 2020-09-18 12:04:00

V souvislosti s postupující houbařskou sezónou varují policisté houbaře, aby ani při této zálibě nezapomínali na své zdraví a nepodceňovali zásady bezpečného chování.

Měli bychom mít na paměti, že při hledání hub můžeme velmi snadno ztratit orientaci a zabloudit. ,,I v loni na podzim řešili policisté v okrese několik oznámení o ztracených houbařích. Jednalo se o seniory ve věku kolem 70 let, které pak hledaly desítky policistů, a to i ze sousedních krajů. Ve dvou případech byl nasazen také policejní vrtulník. Tyto epizody měly šťastný konec, dva z pohřešovaných se nakonec vrátili domů sami a jeden byl nalezen policisty ve spolu-práci s jeho vnukem. K jeho nalezení pomohlo i to, že si sebou vzal do lesa mobilní telefon,” informovala policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

Právě plně nabitý mobilní telefon by měl být při cestě do lesa samozřejmostí. I když v lese nemusí být signál, abychom mohli v případě problémů kontaktovat někoho známého, vždy lze zavolat na tísňovou linku. V případě, že se vydáte do lesa, je základem také informovat některého z příbuzných nebo známých o plánovaném houbaření včetně uvedení místa, kam se dotyčný hodlá vydat a kdy se chce vrátit. Zejména senioři by měli brát v úvahu i svůj zdravotní stav a zvážit, zda jim umožňuje i případnou delší chůzi. Osoby užívající životně důležité léky by si je pro jistotu měly vzít sebou i s dostatkem tekutin.

..Pokud se ztratíte, snažte se v klidu zastavit, zaposlouchat, zda neuslyšíte například hlasy nějakých osob či zvuky silnice. Když se cestu zpět najít nedaří, volejte příbuzné či známé, případně se obraťte na tísňovou linku 158 či 112,” radí policie.

A pokud by se někteří z vás chtěli pochlubit svými úlovky z lesa v týdeníku Žatecké noviny, pošlete nám snímky úspěšného sběru hub na email fajkusova@ohremedia.cz. Rádi nejlepší fotografie otiskneme. 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video