Zklamaní turisté narazí na zavřené dveře

Pavel Macák 2012-05-04 00:08:00

Peruc – Autobusy naštvaných výletníků odjíždějí každou chvíli od peruckého zámku, kde ještě v loňském roce mohli vidět v Pamětní síni Emila Filly jeho díla. Nyní narazí jen na zamčené dveře bez jakéhokoliv upozornění. Pamětní síň byla před několika měsíci vykradena, ale zmizelé obrazy policisté následně vypátrali a předali Galerii Benedikta Rejta v Lounech, která má tyto obrazy v inventáři. Po navrácení obrazů ředitelka galerie Alice Štefančíková slibovala, že se díla vrátí do Pamětní síně, ale pak měla být vernisáž výstavy obrazů Emila Filly v lounské galerii na začátku dubna. Ta se ovšem také neuskutečnila a podle dostupných zpráv má být vernisáž někdy v polovině května.

„Jestli se někdy Fillova díla vrátí na Peruc, je prostě ve hvězdách. Zájezdy sem přijíždějí, a když najdou zavřené dveře, jejich organizátoři často chodí na radnici nám nadávat. Nenechají si vysvětlit, že Peruc s touto Pamětní síní nemá nic společného. Na druhou stranu je to pro městys škoda, že sem turisté nejezdí,“ posteskl si starosta Antonín Lanc. Minulé pondělí jednal s posledním žijícím potomkem Emila Filly panem Krejčím, který mu slíbil poskytnout kopie všech smluv, které existují, mezi malířem Fillou a státem. „Podle nich mají být díla umístěna na Peruci a nikde jinde. Stejně tak má být v pravém křídle zámku umístěn i jeho nábytek, ale kde tomu je konec, už se asi nikdo nedoví,“ dodal Lanc.
Šéf odboru kultury Krajského úřadu Radek Spála rovněž nedokázal říci, kdy se obrazy Filly do Peruce vrátí. „To záleží na mnoha faktorech. Především se nemůžeme dohodnout s novým vlastníkem zámku o úpravách tohoto zámeckého křídla, kde je pamětní síň umístěna. V druhé řadě jde o policejní ochranu, protože dojezdové časy z Loun jsou dlouhé,“ zdůvodňoval a přiznal, že je chybou, že zde chybí oznámení pro turisty.
Pokud by se chtělo, jistě by se řešení našlo, ale to by asi pro kompetentní osoby znamenalo vynaložit víc úsilí. A na to jim patrně síly (nebo chuť) nestačí. Turistům tak na Peruci musí stačit právě otevřené Muzeum vesnice, dvě soukromé galerie a krásné prostředí.

 

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video