Lubenecká škola vychovává osobnosti už 80 let

Otto Urma 2011-06-02 00:00:00

Lubenec – O víkendu oslavila 80 let své existence Masarykova základní škola v Lubenci. Na dvoudenní oslavy přijelo do sobotního odpoledne přes pět set dvacet hostů. Od ranních hodin zhlédli na chodbách školní budovy výstavky starých školních kronik, dokumentů a historických fotografií. Nebo se mohli uchýlit do jednotlivých tříd a tam si v okruhu bývalých spolužáků zavzpomínat na svá školní léta. 

Projekce snímků jednotlivých ročníků jim k tomu poskytly dostatek příležitostí. Promítaly se také natočené školní besídky, prezentovaly bohaté žákovské úspěchy a svými výtvory se pochlubil modelářský kroužek. Delegace bývalých pedagogů a žáků se pak vydala na hřbitov k hrobům bývalých spolužáků a pracovníků školy. Odpoledne po oficiální zdravici starosty obce proběhla ve stanu na hřišti školní akademie a zahrála žatecká country skupina Limonádový gin a závěr patřil tanečnímu večeru.

Při slavnostním zahájení byl také jeden z nestarších pedagogů Dominik Kašpar, který zde učil od roku 1953. Od ředitele Josefa Bindra dostal květiny stejně jako nejstarší absolventka školy Marie Porschová, rozená Cifrainová. Osmdesáti sedmileté ženě v paměti ulpěli hlavně dobří učitelé. „Nejraději jsem měla český jazyk a dějepis. Když vyprávěl pan učitel Gál, jehož jsme měli na oba předměty, tak poslouchali i největší lajdáci. A zaujmout uměl taky pan učitel Pour, který přišel po něm,“ zavzpomínala. „Měla jsem jen jedničky a dvojky. Moje vysvědčení je tady taky vyvěšeno. Bohužel v roce 1938, začátkem deváté třídy, jsme museli z pohraničí utéct, takže jsem devítiletku končila už v osmé třídě,“ podotkla stále čilá důchodkyně. Recept na pedagogické úspěchy prozradil dosavadní představitel instituce. „S malou přestávkou zde působím přes třicet let. A vždy tu byl vynikající kolektiv zaměstnanců. Pracovat v takové atmosféře je dar a radost, že i naše děti pak dokážou to, co by jinde nedokázaly,“ přednesl ve svém projevu Josef Bindr. Důkazem jsou ceny z nejrůznějších soutěží a „olympiád“. Celkem se jich od roku 2004 zúčastnilo 200 jednotlivců a 104 družstev. Získali 43 prvních, 57 druhých a 48 třetích míst na všech úrovních, včetně dalších umístění. Přesto krásnou, dobře vybavenou a v hezkém prostředí se nacházející školu trápí nenaplněné učebny. „Snažíme se vychovávat osobnosti, ne průměr. Proto je škoda, že někteří rodiče z Lubence a okolí pro vzdělání svých dětí naší školu nevyužívají, a raději je posílají jinam,“ postěžoval si ředitel Bindr. Přejme tedy lubeneckému vzdělávacímu ústavu, aby zdárně vyřešil všechny své problémy. A slovy J. A. Komenského zdařile pokračoval v „otvírání“ rozumu chytrých kluků a holek.

 

Napsal(a): Otto Urma

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video