Betlémské světlo doputuje na Lounsko i v době pandemie

Jarka Cibulková 2020-12-18 12:55:00

Lounsko (caj) Více než třicetiletou tradici Betlémského světla nepřeruší ani současná složitá situace. Do své předvánoční služby společnosti se skauti a skautky pustí i letos a symbol míru a přátelství v podobě plamínku z Betléma opět rozvezou po republice. Celá akce však bude probíhat za zpřísněných hygienických pravidel.

„Poselství naděje, světla, jež překonává tmu, které plamínek přináší, je letos ještě aktuálnější než jindy,“ uvádí mluvčí Betlémského světla Zuzana Hrbková. Pro tento ročník vybrali pořadatelé heslo „Mír překonává hranice,“ které se zatím daří naplňovat. Plamínek již z Betléma doputoval letecky do Rakouska, odkud ho tamní skauti budou šířit dál.  

Tradiční ekumenická bohoslužba, na které si v běžných letech Betlémské světlo přebírají delegace z různých zemí, proběhla v sobotu 12. prosince v Salzburgu v podobě on-line přenosu. V neděli 13. prosince v 9 hodin si plamínek převzali na hraničním přechodu Drasenhofen – Mikulov brněnští skauti a dovezli ho do Brna. Po České republice pak Betlémské světlo rozvezou skautští kurýři vlaky, a to v sobotu 19. prosince. Organizátoři zatím předpokládají, že se rozvoz bude moci uskutečnit v běžné podobě za snahy omezit velikost kurýrních skupin na minimum. Všichni dobrovolníci budou mít potřebné ochranné pomůcky.

„Apelujeme na pořadatele místních akcí, aby světlo předávali pouze pod širým nebem a dbali na udržování odstupů, jak ve frontách, tak mezi příchozími a dobrovolníky,“ uvedl vedoucí akce Jiří Dorazil. Tradiční donášky světla do domů nebo do domovů důchodců budou také značně omezené, bezkontaktní předání je v těchto případech nutností.

Lounští skauti plamínek z Betléma přivezou vlakem z Lovosic tuto sobotu 19. prosince. Můžete si ho převzít už během cesty na nádražích v Křesíně (12.36), Košticích (12.38), Pátku (12.42), Slavětíně nad Ohří (12.46) a Veltěžích (12.50). Na hlavní vlakové nádraží do Loun poslové světla dorazí v 12.55 hodin a ve 12.59 hodin na vlakové nádraží Louny střed. Pozor, na hlavním vlakovém nádraží je čas na předání pouze dvě minuty, Lounští, využijte raději zastávku Louny - střed. V Lounech si pak Betlémské světlo můžete převzít od sobotního odpoledne (13.30) v oblastním muzeu, v neděli pak od 8.30 hodin v kostele svatého Mikuláše a od 9 hodin v kostele Církve československé husitské v Jakoubkově ulici. U Mariánského sloupu na Mírovém náměstí si budete moci světélko odpálit ve středu 23. prosince od 15.30 do 16.30 hodin. A tradičně o Štědrém dni na největším lounském hřbitově u středového kříže od 13 do 15 hodin.

V pondělí 21. prosince převezou plamínek i na Podlesí. Odnést si ho můžete z Jimlína (8.35), Opočna (8.50), Touchovic (9.00), Hřivic (9.10), Domoušic (11.30) a Pnětluk (11.55). „Chcete-li přivézt betlémské světlo i k vám, rádi se o to pokusíme, kontaktujte nás na mailu: svista@ln.cz nebo na telefonu 602 969 737, 734 268 006,“ nabízí možnost Zdeněk Zeman, kurýr betlémského světla.

Betlémské světlo budou skauti chránit, aby jej mohli, až do Štědrého večera, předávat lidem na předem domluvených místech, jak příchozím, tak dalším kurýrům. Tuto svoji skautskou službu dělají zdarma a nespojují ji s žádnou, ani charitativní sbírkou. Kdo nemá lampičku, stačí obyčejná svíčka, chráněná sklenicí.

Betlémské světlo se stalo novodobým symbolem Vánoc. V České republice se o jeho šíření starají skauti a skautky letos už po dvaatřicáté. Celá akce stojí na stovkách dobrovolníků, plamínek je tak rovněž symbolem nezištnosti a lidské vzájemnosti.

Tento plamínek zapalují každoročně před Vánocemi v betlémské jeskyni, v níž se podle tradice narodil Ježíš Kristus, a rozvážejí skauti do řady míst v mnoha evropských a také několika amerických zemích.

Historie praví, že na přelomu 11. a 12. století okupovaly turecké kmeny Seldžuků část Malé Asie a Svatou zemi, ve které se narodil a zemřel Ježíš Kristus, a znemožnily tak křesťanům navštěvovat tato posvátná místa. Proto rytíři na výzvu papeže Urbana II. zorganizovali křížové výpravy do Palestiny. Nejprve osvobodili Betlém, kde se Ježíš Kristus narodil, a později i Jeruzalém, kde zemřel. Křižáci uskutečnili celkem osm výprav, ale pouze jediná se dostala až do Jeruzaléma. Legenda praví, že jeden mladý rytíř se zapřísahal, že pokud se vrátí domů z křížové výpravy, tak do svého rodného města Florencie přinese plamínek ohně z betlémské baziliky. Věřilo mu však pouze málo lidí. Po třech letech, těsně před Vánocemi v roce 1099 dorazili otrhaní mladíci do Florencie, kde v jejich čele stál jeden se zapálenou svící s plamenem. Všichni přísahali, že plamínek pochází z Betléma a rytíř tak splnil svůj slib.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video