Dva muže bez přístřeší našli ve městě mrtvé

Alla Želinská 2021-02-03 00:18:00

Nepřízeň počasí, zima, mraz a celková epidemická situace dává zabrat především lidem bez přístřeší. Ale přestože jim jde o život, pomoc úředníků, sociálních pracovníků nebo městských strážníků často odmítají. V Podbořanech už na to v posledních několika týdnech dva bezdomovci doplatili. Našli je mrtvé.

Oba muže bez domova Podbořanští a i přespolní, kteří tam nakupují, dobře znali – vysedávali a přespávali u prodejny a tam i smutně skončili. O jednom z nich píše náš čtenář, druhý případ se stal 16. prosince, kdy za Penny našli dalšího muže bez známek života. „Dnes jsme dorazili k Penny v Podbořanech a zažili jsme šok. Čtyři auta policistů, koroner a zkoumali přilehlé křoví. Až člověka mrazilo,“ popsala tehdy svůj zážitek paní A. N. z Libkovic. Velitel Městské policie Podbořany Adrian Šimora obě události potvrdil. „Pana jsem poslední dobou každý den kontroloval. Bohužel jsem ho našel už mrtvého,“ uvedl k první smutné události. I v druhém případě šlo o člověka, o nějž městští strážníci měli starost. „Od pondělí jsem hledal jednoho pana, až jsem ho ve středu ráno nasel…“ řekl A. Šimora.

Jeden ze zemřelých, o kterých je řeč, byl z Vroutku, druhý byl trvale bytem v Chomutově, uvedla na náš dotaz Zuzana Marcelly, vedoucí sociálního a zdravotního odboru Městského úřadu v Podbořanech: „Jednalo se o osoby, které byly v přímém kontaktu i s terénními pracovnicemi. Někdy právě terénní pracovnice informuje Policii ČR, matriku o kontaktech na příbuzné. O některém člověku bez přístřeší máme dostatek informací (známe poměry, jeho minulost – např. osoba je opakovaně ve výkonu trestu odnětí svobody, známe popř. příbuzné, zprostředkováváme odbornou pomoc – návštěva lékaře a podobně). Ne vždy to tak ale je.“

Pokud dojde k úmrtí osoby bez přístřeší, po ohledání těla lékař má povinnost in-formovat pozůstalé. „U ohledání je i Policie ČR, kdy právě za její součinnosti (s lékařem) dochází k vyhledávání osob příbuzných (dle zákona o zdravotních službách), kdy je následně informují o úmrtí osoby,“ popisuje Zuzana Marcelly postupy.

Pokud však zesnulá osoba příbuzné nemá nebo není nikdo – kamarád ani třeba zaměstnavatel, kdo by vypravil pohřeb, povinnost přechází na město, na jehož území k úmrtí dojde. To je i v případě, kdy uplyne lhůta 72 hodin od oznámení úmrtí rodině, která nemá o tělo zesnulého (z důvodu vypravení pohřbu) zájem… Často uvádějí, že nejsou finančně schopni pohřeb zajistit,“ přiblížila vedoucí další průběh a nepřímo i takovou součást sociální agendy, jako jsou pohřby na náklady obce.

Napsali jste nám: Zemřel člověk

V druhé polovině listopadu zemřel mnohým z nás Podbořanských známý člověk bez domova Luboš Holfeld. Zemřel na místě, kde vždycky spal, u Penny na betonovém parapetu. Zasáhlo mne to. Byl to především člověk. Svým způsobem jsem ho obdivoval. Osobně bych takový život nevydržel a ani jsem mu ho nepřál. Každý takový člověk má svůj příběh. Odsoudit je snadné. Zamyslet se nad příběhem těchto lidí, kteří skončili na ulici, by bylo poznáním, které nás může obohatit.

Čest památce člověku, Lubošovi Holfeldovi. Bohumil Řeřicha


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video