Nepříčetný klient vejprtského Kavkazu zproštěn odpovědnosti. Kdo bude pykat? Starostka: Bojím se, aby to nechtěli „přišít“ nám

Tomáš Skřipský 2021-02-13 07:57:00

VEJPRTY (tos) – Jak jsme psali nedávno, člověk podezřelý ze založení loňského tragického požáru v domově pro osoby se zdravotním postižením Kavkaz B unikne trestu. Podle znalců totiž není za své jednání odpovědný, ačkoli o život připravil devět spolubydlících. A poněvadž poskytovatelem služeb v tomto zařízení je město Vejprty, požádali jsme v této souvislosti o vyjádření také starostku Jitku Gavdunovou.

Minulý týden jsme informovali, že vyšetřování požáru domova Kavkaz B bylo pravomocně odloženo pro nepříčetnost pachatele. Co na to říkáte?

To, že vyšetřování bylo odloženo pro nepříčetnost pachatele, mě hodně překvapilo, protože když k nám tento klient nastoupil, bylo s ním jednáno jako s rovnoprávným občanem tak, jak nám zákon o sociálních službách nařizuje. Klienti mají svá práva a my jako poskytovatelé sociálních služeb to musíme respektovat. Mají pouze jistá omezení, například mohou disponovat jen s určitým finančním obnosem, ale neztrácejí žádné občanské právo, jako například vlastnit sirky nebo zapalovače. A když má klient takové právo, pak by tedy měl nést zodpovědnost za svoje činy. To, jaký verdikt v tomto případě padl, se mi nelíbí. Tento člověk nebude vůbec potrestaný a obávám se, že se jeho čin nedostane ani do jeho složky. Lituji zařízení, kam bude umístěn, protože si k sobě vezmou potencionálního žháře, který může ohrozit životy dalších lidí.

Bohužel se také obávám toho, že stát bude hledat nakonec vinu u poskytovatele sociálních služeb. Pokud se tedy bude poukazovat na původní stav budovy a na to, že nebyla dostatečně protipožárně vybavena, pak bych chtěla zdůraznit, že v tomto stavu nám ji předal právě stát! S nulovými finančními prostředky pro zřizovatele ve formě rozpočtového určení daní (RUD) a s povolením sociální služby provozovat. Bohužel až vlivem této tragické události, z ní plynoucího pojistného plnění, dotaci z Ministerstva práce a sociálních věcí a veřejné sbírce po požáru, se podařilo budovu opravit a pořídit nové protipožární zabezpečení nejen na Kavkazu B, ale i na dalších zařízeních.

Kolik vynesla sbírka na transparentním účtu? Byla už ukončena?

Sbírka byla ukončena k 31. prosinci 2020. Vybralo se 2,1 miliónu korun. Chtěli bychom všem ještě jednou moc poděkovat. Z vybraných peněz jsme pořídili protipožární vybavení do všech našich zařízení, zaplatili našim klientům lázně hned po požáru jako malou kompenzaci za to, co si museli vytrpět, a plánujeme ještě další investice v rámci zlepšování technického stavu budov.

Je Kavkaz B kompletně opraven? Pokud ne, kdy bude?

Co se týče objektu domova Kavkaz, je nyní již ve finální fázi. Zbývá dokončit pouze fasádu. Rekonstrukce zahrnovala kompletní opravy vyhořelých pokojů v prvním podlaží, ale musely se opravit i prostory, které nebyly přímo zasaženy požárem, ale byly poškozeny následky požáru, zejména vodou. Dnes byste nepoznali, že v tomto domově byl tak rozsáhlý požár. Všude jsou nové omítky, nové podlahy, nové dveře, někde nová okna a samozřejmě všude nový nábytek jak v pokojích klientů, tak personálu. Místnosti, kde klienti zemřeli, jsou zatím prázdné. Budou zde umístěni noví klienti, kteří tragickou událost nezažili. Díky opravám se zařízení dostalo na vyšší úroveň. Pro lepší zabezpečení pořídilo vedení sociálních služeb nová protipožární čidla. Jsou ve všech pokojích, ve všech patrech jsou protipožární dveře a obnoven byl také kamerový systém. Zaměstnanci dostali od všech dveří univerzální klíče. K těmto investicím pomohla pětimiliónová dotace z MPSV, dar Ústeckého kraje 1 milión korun a výtěžek veřejné sbírky ve výši 2,1 milónu korun.


Na snímku budova Kavkaz B krátce po požáru. Zvenčí není poškození příliš patrné, zato uvnitř oheň i následky jeho hašení způsobily značné škody. Zplodinami z hoření se na pokojích udusilo osm obětí, devátá zemřela v nemocnici. Pokoje po zemřelých jsou zatím prázdné a vedení ústavu je obsadí až novými uživateli, kteří nebyli svědky tragické události a oběti neznali. Foto: Archiv

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video