U synagogy vzpomněli na oběti holocaustu, květiny z pamětní desky za pár dní zmizely

Lucie Steklá 2021-02-12 08:37:00

Vinou vládních opatření se letošní Den památky obětí holocaustu konal bez přítomnosti veřejnosti. K lounské synagoze přišel uctít památku starosta Pavel Janda a místostarosta V. A. Hons. Stalo se tak ve středu 27. ledna a oba představitele doprovodil také ředitel Městské policie Louny Radek Baláš.

 Na lounské synagoze byla pamětní deska slavnostně odhalena 23. června 2014. Mezinárodní den památky obětí holocaustu připadá na 27. ledna. Byl vyhlášen Valným shromážděním Organizace spojených národů 1. listopadu 2005. Tento den má připomínat utrpení přibližně šesti milionů Židů, 220 tisíc Romů, 15 tisíc homosexuálů a milionů dalších nevinných obětí v době holocaustu za druhé světové války. Datum 27. ledna bylo vybráno záměrně, jelikož 27. ledna 1945 byl Rudou armádou osvobozen nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Osvětim-Březinka. Česká republika vyhlásila 27. leden významným dnem poprvé v roce 2000 z iniciativy České rady pro oběti nacismu, Federace židovských obcí v ČR. Text, foto: Ladislav 

Bezohlednost lidí nezná meze. Jak upozornila lounská radnice na svém webu, rukám nenechavců neunikly ani květiny u pamětní desky.

,,Když se ve čtvrtek 27. ledna u příležitosti Dne památky obětí holokaustu uskutečnil před synagogou pietní akt konající se s ohledem na vládní protiepidemická opatření bez účasti širší veřejnosti, nikdo z přítomných netušil, že květinový dar bude vzpomínkou pouze do víkendu. Nestalo se tak ovšem vinou mrazivého počasí! To si „jen“ někdo z nás květinou pravděpodobně zkrášlil vlastní domácnost, ozdobil hrob svých předků či potěšil své blízké. Město Louny se tímto „omlouvá“ neznámému nenechavci za přidělávání práce tím, že si sám musel z květin odstranit stuhy s věnováním…,” uvedla radnice.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video