Blšany nabídly opeřencům obydlí. Na jaře v okolí přibudou další ptačí budky

Alla Želinská 2021-02-12 14:54:00

Velké množství ptačích druhů hnízdí v dutinách stromů. Některé druhy si takovou dutinu tesají samy, řada je však odkázána na dutiny již existující. Bohužel staré stromy, v nichž se takové přirozené hnízdní dutiny nacházejí, z krajiny mizí. Kromě ochrany starých doupných stromů můžeme ptákům pomoci instalací ptačích budek. A právě to udělali v Blšanech. Na stromech na náměstí, hřbitově, podél cest, u školky byla na začátku prosince instalována první dvacítka „sýkorníků“. A přibudou další.

Kromě různých druhů sýkor si takovou budku může obydlet i lejsek, rehek, brhlík, vrabec nebo krutihlav. „Děkujeme Rakovnickému ornitologickému spolku Fénix za skvělou spolupráci a těšíme se na první zprávy o nových nájemnících,“ má radost starostka Blšan Dagmar Břehovská. Budky jsou ošetřeny proti nepřízni počasí a mají oplechované vletové otvory. Instalují se ideálně na podzim, aby opršely a ptáci si mohli včas vyhlédnout „tu svou”... takže byl nejvyšší čas.

ROS Fénix před dvěma léty započal projekt ptačích budek pro obce, městyse a města Rakovnicka a velký zájem ze strany samospráv a občanů vůbec je příjemně překvapil. „Za poslední rok se nám podařilo s finančním přispěním obcí instalovat více než tři sta ptačích budek pro drobné ptactvo na pozemcích celkem pětadvaceti obcí Rakovnicka. Protože spolupracujeme dlouhodobě i s městem Žatec, rozhodli jsme se oslovit s touto nabídkou i samosprávy v této oblasti. Jsme však na začátku, Blšany již mají svých 20 sýkorníků a budou čekat na jarní obsazení sýkorami koňadrami, modřinkami a babkami, rehky, vrabci polními, brhlíky či krutihlavy,“ říká za tým ROS Fénix Milan Tichai. Spolek dodává hnízdní budky pro drobné pěvce kompletně a tři roky se o ně bude starat.

Myšlenka ochrany volně žijících ptáků zaujala také starostku v Očihově – Janu Kronďákovou, s níž se zástupci spolku Fénix sešli v prosinci, oslovili dále Měcholupy, Kryry, Vroutek. „Máme omezenou kapacitu, ale zájem obcí nás těší a obsazenost ptačích budek je obvykle stoprocentní. Nabízíme i následnou péči. Dřevěné ptačí budky instalujeme na obecní pozemky, obvykle hřiště, areály MŠ a ZŠ, návsi, náměstí, parky, aleje, hřbitovy,“ přiblížil Milan Tichai. Budky mají životnost až 15 let, jsou natřené a mají ochranu proti predátorům. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video