Jan Schiller v neděli odpoledne požádal naši vládu o vyhlášení nouzového stavu „Buďte zodpovědní,” žádá lidi hejtman

2021-02-17 08:30:00

REGION (tz, tos) — Podobně jako jeho kolegové z ostatních krajů republiky také ústecký hejtman Jan Schiller požádal vládu České republiky o vyhlášení nouzového stavu na území regionu od pondělí 15. února na dobu 14 dní. Po jednáních s ostatními hejtmany v rámci Rady Asociace krajů České republiky a pátečním jednání Bezpečnostní rady Ústeckého kraje se rozhodl odeslat vládě žádost v neděli odpoledne.

„V uplynulých dnech jsme se naplno věnovali otázce, jak budeme postupovat dále v Ústeckém kraji. Vzhledem k faktu, že Bezpečnostní rada kraje jednohlasně podpořila nutnost zachování nouzového stavu jako nezbytného nástroje pro řešení současné epidemiologické situace a ministr vnitra potvrdil při konferenci s hejtmany, že podmínky pro zachování nouzového stavu stále trvají, je z mého pohledu nemožné vyhlašovat stav nebezpečí a rovnou jsem požádal vládu o vyhlášení nového nouzového stavu,“ vysvětlil hejtman Schiller.

Situace v Ústeckém kraji není příznivá. Kapacita volných lůžek intenzivní péče vyhrazených pro pacienty s COVID–19 nepřesahuje 10 procent a je na hraně svých možností. Navíc se v regionu potvrdil výskyt tzv. britské mutace koronaviru, který se šíří mnohem snáz a rychleji oproti původnímu viru. Odhady Ministerstva zdravotnictví mluví o výskytu kolem 40 procenty mezi všemi pozitivně testovanými pacienty. Situace v sousedních regionech navíc není vůbec příznivá a Spolková republika Německo se rozhodla od půlnoci ze soboty na neděli uzavřít hranice pro vstup na německé území pro české občany, s několika málo výjimkami. Počet zemřelých s koronavirem byl v kraji k pondělnímu ránu 1 372. Aktivních případů bylo 6 818; za celou dobu pandemie se celkem nakazilo 72 014 a uzdravilo 63 824 obyvatel kraje.

„Musíme si uvědomit, že v první řadě jde především o ochranu zdraví obyvatel a lidských životů, situace navíc není dobrá ani v sousedních regionech. Proto je tento krok podle mého názoru nezbytný a zcela logický, ale zároveň je také důležité znovu přehodnotit všechna nastavená opatření. Na to jsem upozorňoval i během společného jednání s představiteli vlády. Žádost vládě byla odeslána ihned po skončení jednání hejtmanů dnes odpoledne,“ doplnil v neděli informace Schiller.

„V každém případě bych chtěl požádat všechny obyvatele a občany Ústeckého kraje, aby se i od pondělí 15. února chovali zodpovědně a nadále chránili zdraví své i všech ostatních. Epidemie nemizí a ohrožení zdraví i životů nás všech zůstává enormní. Buďte, prosím, nadále zodpovědní a ohleduplní jeden k druhému,“ vyzývá obyvatele Jan Schiller.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video