Bojovat za nemocnici jela do senátu téměř stovka občanů

Veronika Salášková 2012-05-29 12:51:00

Okres Louny, Praha – Téměř dvacet tisíc obyvatelé lounského okresu nevyjádřilo žatecké nemocnici podporu pouze podpisem pod petici. Přibližně stovka jich přijela 22. května fungování gynekologicko-porodnického a dětského oddělení hájit i na veřejné slyšení do Senátu v Praze. Podpořit nemocnici přišli politici bez ohledu na stranickou příslušnost. Také všechna tři města okresu Žatec, Louny a Podbořany se semkla a jednotně se postavila za zachování obou oddělení.

Argumenty pro zachování současného rozsahu zdravotní péče přednesla starostka Žatce Zdeňka Hamousová. „Nemocnice je stabilizovaná, splňuje všechna nařízení. Je jedinou nemocnicí v okrese a zajišťuje zdravotní péči pro necelých devadesát tisíc obyvatel,“ sdělila ve svém příspěvku.
Šokující bylo pro většinu přítomných vystoupení náměstka ministra zdravotnictví Petra Noska, který si většinu času hrál s mobilem, a když se dostal k mikrofonu, sdělil, že všechny části okresu jsou od nemocnic v Mostě či v Kadani vzdálené asi pětadvacet kilometrů a obyvatelé se do nich bez problémů dostanou do půl hodiny. „Dostupnost zdravotní péče bude tudíž i při zrušení obou oddělené zajištěná,“ tvrdil.
Za svou řeč sklidil tvrdou odpověď od moderátora slyšení Marcela Chládka, senátora za okresy Rakovník a Louny, který kritizoval jeho špatnou přípravu na jednání a pohrdání veřejným slyše-ním.
„Nabyl jsem dojmu, že jste naprosto ztratil kontakt s realitou,“ reagoval na jeho slova Chládek. „Měl byste někdy otevřít dveře své kanceláře a vyjet do regionu, a když toho nejste schopen, tak se aspoň podívejte na mapu. Jak tady můžete říct, že dostupnost do Kadaně, Mostu a Chomutova je dvacet pět minut z Podbořan? Vrtulníkem možná,“ dodal Chládek podporovaný potleskem lidí v sále.
Na Noska reagoval i starosta Podbořan Radek Reindl. „Podbořanští si budou muset zajistit závodnické licence. Aby se z Podbořan dostali do nemocnic za dvacet pět minut, museli by jet rychlostí 180 km za hodinu.“ Se svými dotazy a příspěvky vystoupila také celá řada obyvatel okresu. „Pro těžce zdravotně postižené a seniory a chudé lidi nebude péče dostupná. Jak já se dostanu na gynekologii do Kadaně? Mám 7 200 invalidní důchod, myslíte, že si to za ně budu moct dovolit?,“ zeptala se Jaroslava Panská, která k mikrofonu přijela na invalidním vozíku. Dostupností péče pro zdravotně postižené argumentovala i Jana Melerová, která se stará o postiženou dceru. „Do Žatce jsme se přestěhovali, abychom byli co nejblíže nemocnici, každý den jí jde o život. Předtím jsme bydleli pouze dvanáct kilometrů od Žatce a už pro nás bylo obtížné dostat se do nemocnice.“
Na jejich příspěvky a dotazy jim odpověděl generální ředitel VZP Pavel Horák. „Každé město bojuje za svou nemocnici. Můžeme vám slíbit objektivní posouzení a zvážení všech argumentů, které tu dnes zazněly,“ přislíbil. Zmínil také, že by v Žatci mohla na obou odděleních zůstat jednodenní lůžková péče. Složitější zákroky a delší hospitalizace by lékaři posílali do okolních nemocnic. „Sice by to bylo řešení, ale nemocnice by tím přišla o peníze. Také by nebyla perspektivní pro lékaře. Proto trváme na zachování současného rozsahu zdravotní péče na obou odděleních,“ trval na svém ředitel žatecké nemocnice Čestmír Novák.
Stanoviska obou stran, jež zazněla na veřejném slyšení, budou prezentována na jednání senátu v průběhu června. Poté k němu a petici zaujmou stanovisko senátoři. To ale bude pouze doporučením, konečné rozhodnutí, zda budou smlouvy na úhradu zdravotní péče pro obě oddělení podepsány, bude záviset na zdravotních pojišťovnách.
Otázkou, nad níž účastnící slyšení spekulovali, je jaký postoj k zachování oddělení má ve skutečnosti Ústecký kraj? I přes oficiální podporu, kterou nemocnici jeho vedení již několikrát vyjádřilo, se na veřejné slyšení přijel podívat pouze vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Petr Severa. Nedostavila se na něj ani hejtmanka Vaňhová, ani žádný z jejích náměstků. Stanovisko, které zde Severa za kraj přednesl, navíc neznělo příliš povzbudivě. Kraj sice podporuje zachování současného rozsahu zdravotní péče v žatecké nemocnici, ale víc údajně Ústecký kraj učinit nemůže. Vše je pouze v rukou pojišťoven. Zvláštní bylo, že hejtmance Janě Vaňhové s veřejným jednáním kolidovala právě schůzka se starosty Teplicka a Lounska, což oslabilo počet zástupců obcí z okresu. Více fotek ze slyšení v senátu ve fotogalerii na této stránce.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video