Ohlédnutí v čase: Aeroklub Raná slavil osmdesát let

Ladislav Bába 2021-07-30 16:20:00

Krásné počasí, mnoho přátel a skvělá atmosféra, to byla velká sláva na letišti Raná u Loun. V sobotu dne 23. června 2012 se zde totiž oslavovalo již 80. výročí od založení Aeroklubu Raná.

A co zaznamenala kronika města Loun. Klub má dnes něco přes padesát členů a na třicet různých strojů. Od časného rána se sem sjížděli nejen amatérští či profesionální piloti, ale i ostatní příznivci plachtění, letadel, rogal a všeho, co patří k létání. Letiště Raná má bohatou historii, hlavně v oblasti plachtění, to ostatně zaznělo i při slavnostním zahájení. Historický hangár tu při prezentaci návštěvníků zažíval nejedno dojemné setkání, vzpomínalo se jak na kamarády, tak i na různé historky z dob začátků letiště, které připomněly i vystavené fotografie.

Raná u Loun patří k historickém místům českého a československého plachtění. V roce 1932 se zde začala psát slavná historie našeho plachtění a za tuto slavnou průkopnickou minulost nazvali plachtaři Ranou u Loun kolébkou českého, československého plachtění. Oficiální ukázky letectví byly naplánovány sice až na 13.00 hodin, ale již dopoledne obdivovali návštěvníci oslav ve vzduchu jak větroně, tak i motorová (vrtulová) letadla, přičemž nechyběly ani ukázky letecké akrobacie. A snad největší aplaus mělo legendární letadlo Let L-200 Morava, jež bylo obdivováno ve vzduchu i na ploše letiště.


Napsal(a): Ladislav Bába

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video