Delfín už se na domovské letiště Macerka nevrátil. Při jeho havárii zemřel pilot i pasažérka

Otto Urma 2012-06-12 09:45:00

Žatec, Čeradice – Letecké neštěstí se odehrálo minulou neděli 10. června nedaleko žateckého letiště Macerka. Při havárii proudové stíhačky L-29 Delfín zahynuli pilot i cestující. Na místě zasahovaly čtyři hasičské jednotky. Letoun L-29 Delfín skončil v poli mezi Žatcem a Čeradicemi, asi jen tři sta metrů od letiště Macerka, které bylo jeho domovskou základnou. Patřil soukromé společnosti Aviation Technologies and Services, která se s ním účastnila leteckých přehlídek a provozovala vyhlídkové lety.

Zřejmě během jednoho takového došlo v neděli k tragické nehodě. Podle našich zdrojů  z  letadlo pilotoval bývalý vojenský pilot Jiří Janíček. Před lety byl tajemníkem Městského úřadu v Žatci a nyní pracoval jako vedoucí stavebního úřadu Louny. Podle našeho zdroje údajně vezl asi třicetiletou ženu, která let dostala k narozeninám.
Příčina pádu letadla zatím nebyla stanovena, na objasnění příčin havárie pracují experti Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod a Policie ČR. Padající letoun za sebou v poli zanechal pás spáleného obilí dlouhý desítky metrů. Trosky stíhačky po dopadu hořely, na jejich uhašení a odstranění následků nehody se podílely čtyři jednotky hasičů – žatečtí profesionálové a dobrovolní hasiči ze Žatce, Libočan a Tuchořic.
„Hasiči likvidovali požár letounu vysokotlakými vodními proudy,“ sdělil tiskový mluvčí HZS Lukáš Marvan. Na místě kromě záchranářů zasahoval také policejní vrtulník. Na místo nehody pouze chvíli po neštěstí dorazily kromě novinářů a televizních zpravodajců také davy zvědavců ze Žatce, Čeradic a okolí, kteří neváhali i s malými dětmi přijít až těsně k pásce ohrazující místo neštěstí. Policejní důstojník od ní musel dav vykázat až na silnici.
Muž i přes oživovací pokusy podlehl svým zraněním na místě nehody. Ženu transportoval s těžkými zraněními a popáleninami vrtulník letecké záchranné služby do vinohradské nemocnice v Praze. Zde svým zraněním i přes péči lékařů podlehla také. Při jejich vyprošťování z kabiny letadla se zranil jeden z hasičů, který byl na místě jako první.

 

Napsal(a): Otto Urma

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video