Strupčice čekají v sobotu Slavnosti česneku s poutí. Plánují i obří investice

2021-09-24 08:03:00

STRUPČICE — Tuto sobotu 25. září se ve Strupčicích bude konat již druhý ročník Slavností česneku a Svatováclavská pouť. Starosty obce Luďka Pěnkavy jsem se zeptala nejen na chystanou akci, ale také na to, jak se v obci daří sportu a jaké chystá investice do budoucna.

Pořádáte druhý ročník Slavností česneku a Svatováclavské poutě. Znamená to, že se slavnost osvědčila? Co nového na ní návštěvníci najdou? A na co všechno se mohou těšit?

Ano, slavnost se osvědčila. Minule k nám zavítalo odhadem 5 tisíc lidí a všichni místní výrazně ocenili, že se úroveň naší poutě díky spojení se slav-nostmi česneku mnohonásobně zvýšila.

Loni slavnost neproběhla a oprotité v předchozím roce nedojde k žádným zásadním změnám. Výstavu živých vojáků v historických kostýmech nahradí vojáci s modely velikost 1:6, vystoupí také jiní umělci. Letos konkrétně Martin Maxa a Pavel Callta.

Jinak je vše v podstatě podobné: pouťové atrakce, stánkový prodej, občerstvení, večerní diskotéka. Proč měnit něco, co se minule osvědčilo?

Loňský rok moc nepřál sportovním klubům. Vy jste obec, která zaštiťuje několik sportů. Zaznamenali jste nějaký odliv sportovců, nebo jste vše ustáli?

Uzavření sportovišť pro děti považuji osobně za největší nesmysl, který byl během pandemie vyhlášen. Florbal a házená mají úbytek dětí, fotbal a stolní tenis fungují bez dalších problémů i po covidové pauze, tady se podařilo drtivou většinu dětí u sportu udržet a konkrétně u fotbalu jich je ještě více než vloni.

Co se v obci chystá v nejbližších měsících, ať už jde o investice, tak o kulturu, či sport?

Největší kulturní akci máme chystané slavnosti, během podzimu se ještě dočkáme další drobných akcí, jako je drakiáda, halloween pro děti, martinská zábava, mikulášská.

Sportovci hrají své soutěže, tam to zatím naštěstí běží.

A co se týče investic, tak ještě dlouho potrvá oprava kostela, do konce roku by měly být zasíťované pozemky pro výstavbu rodinných domů (mimochodem jsou již prodané) a teď v září začala největší investiční akce v dějinách obce a to rekonstrukce objektu bývalých jatek na objekt k podnikání v celkové hodnotě téměř 40 miliónů, samozřejmě s velkou dotací státu.

Děkuji za rozhovor.

Soňa ŠÍMOVÁ

Minulý týden proběhly slavnosti cibule v Račeticích. Prohlédněte si fotogalerii zde.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video