Voliči rozhodnou o složení dolní komory Parlamentu, v kraji kandiduje 373 lidí

Lucie Steklá 2021-10-06 10:15:40

Volby do Poslanecké sněmovny se konají tento víkend, lidé mají na výběr z dvaadvaceti politických stran a uskupení. V článku se dozvíte informace o volbách, kandidátech i jaký je jejich průměrný věk či za jakou stranu jich kandiduje nejvíce. Voliči v karanténě mohou volit na ,,drive-in" či do přenosné schránky.

Po čtyřech letech se konají volby do Poslanecké sněmovny, které tento víkend rozhodnou o tom, kdo bude v Česku vládnout v příštích čtyřech letech. Volební místnosti se otevřou v pátek 8. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 9. října od 8 do 14 hodin. Volebními obvody jsou kraje a voliči tak hlasují pro kandidáty na krajských kandidátkách s možností využití čtyř preferenčních hlasů. 

Vítězství ve volbách bude obhajovat hnutí ANO současného premiéra Andreje Babiše. Ten kandiduje právě v Ústeckém kraji.

Každý občan České republiky, který se rozhodne jít k volbám, má možnost využít čtyři preferenční hlasy - může na volebním lístku pouze z jedné kandidující stran zakroužkovat celkem čtyři kandidáty. Zakroužkovaní kandidáti poté dostanou preferenční hlas. Pokud by takto vykroužkovaný kandidát získal více než pět procent z celkového počtu platných hlasů pro danou politickou stranu, připadne první místo právě jemu. Pokud podmínku splní více kandidátů, vy-tvoří se pořadí podle počtu preferenčních hlasů. Pokud občan nikoho nezakroužkuje, automaticky připadnou místa v poslanecké sněmovně podle pořadí v kandidátce.

V Ústeckém kraji si voliči mohou vybrat z dvaadvaceti volebních stan či uskupení. Jsou to: Strana zelených; Švýcarská demokracie; VOLNÝ blok; Svoboda a př. demokracie (SPD); Česká strana sociálně demokratická; Volte Pravý Blok www.cibulka; ALIANCE NÁRODNÍCH SIL; Trikolora Svobodní Soukromníci; Aliance pro budoucnost; Hnutí Prameny; Levice; PŘÍSA-HA Roberta Šlachty; SPOLU – ODS, KDU-ČSL, TOP 09; SENIOŘI 21; Urza.cz: Nechceme vaše hlasy; Koruna Česká (monarch.strana); PIRÁTI a STA-ROSTOVÉ; Komunistická strana Čech a Moravy; Moravské zemské hnutí; ANO 2011; Otevřeme ČR normálnímu životu; Moravané.

V týdnech před volbami bylo zveřejněno několik volebních průzkumů a modelů, tedy odhadů, jak by dopadly volby v daném čase, zahrnující odpovědi respondentů, kteří se chystají volit. Podle výsledků několika z nich ve volbách uspěje ANO, SPOLU, Piráti+STAN, SPD, KSČM i Přísaha.


Volby 2021: Jak volit, když jste v karanténě?

Stejně jako u posledních voleb, jimiž byly loni v říjnu volby do krajských zastupitelstev, i nyní mají voliči v karanténě či izolaci možnost volit dvěma způsoby.

První z nich je možnost volby z auta na stanovišti ,,drive-in“ v rámci okresu, kde máte trvalý pobyt. Pro okres Louny se jedná o komunikaci v areálu výstaviště v Lounech, a to již ve středu 6. října 2021 od 7 do 17 hodin.

Druhou možností je volba do zvláštní přenosné volební schránky. V tomto případě se volič musí nahlásit Krajskému úřadu Ústeckého kraje na telefonním čísle: 775 868 535 a to nejpozději do 7. října do 20 hodin.

Volič, který se rozhodne využít tohoto způsobu hlasování, musí po zavolání na výše uvedenou linku sdělit: jméno a příjmení, datum narození, adresu místa trvalého po-bytu, adresu místa, kde pobývá na území Ústeckého kraje, tj. kde se v době voleb bude nacházet, telefonní kontakt na svou osobu. Takto přihlášeného voliče pak bude případně, ve dnech voleb – v pátek v době od 7 do 22 hodin nebo v sobotu v době od 7 do 14 hodin telefonicky kontaktovat zapisovatel komise pro hlasování, který upřesní den a hodinu, kdy mu bude umožněno odvolit do zvláštní přenosné hlasovací schránky. 


Nejstarší a nejmladší kandidáti

Nejstarším kandidátem Ústeckého kraje je třiaosmdesátiletý Zdeněk Vybíral, důchodce z Lovosic, kandidát uskupení Otevřeme Česko normálnímu životu. Mezi nejmladší kandidáty se zařadil 22letý student Ondřej Strnad z Lovosic, který je č. 7 na kandidátní listině Komunistické strany Čech a Moravy, spolu s ním také 22letá Marcela Černá, pracovnice v sociálních službách z Teplic, kandidátka s č. 26 Volného bloku.

Průměrný věk kandidátů do Sněmovny za Ústecký kraj je 47,05. U mužů je to věk 47,47 a u žen 45,94 roku.

Více než 72 procent kandidujících v kraji tvoří muži, je jich 270, zatímco žen kandiduje jen 103. Do věku 29 let je kandidátů za kraj třicet, jen osm procent ze všech kandidujících, dvacet mužů a deset žen. Ve věku od třiceti do 49 let kandiduje 186 občanů, což je 49,87 procenta všech kandidátů, z to-ho je 134 mužů a dvaapadesát žen. Kandidátů nad padesát let je 157 s převahou mužů, kterých kandiduje 116, žen jen 41. 


V Ústeckém kraji kandiduje 373 lidí

V Ústeckém kraji je na kandidátních listinách zapsáno 373 osob. Maximální počet šestadvaceti kandidátů má převážná většina kandidujících stran (v závorce číslo strany) – Zelení (1), Volný Blok (3), SPD (4), ČSSD (5), ANS (7), APB (9), SPOLU (13), Piráti+STAN (17), KSČM (18), ANO (20), Otče (21).

Třicet procent občanů kandiduje tzv. bez politické příslušnosti, je jich 113. Nejvíce kandidátů s politickou příslušností má ČSSD (26), následovaná KSČM (25), ANO 2011 (24) a SPD (24). V celé České republice kandiduje bez politické příslušnosti 1 748 osob, což je 33 procent. Nejvíce kandidátů s politickou příslušností v zemi má ANO a ČSSD. 

Hlavními kandidáty pro letošní volby do sněmovny za Ústecký kraj jsou: Andrej Babiš - hnutí ANO (67 let, současný předseda vlády); Ivan Bartoš - Piráti (41 let, poslanec, předseda České pirátské strany); Karel Krejza - SPOLU (53 let, poslanec); Zdeněk Matouš - ČSSD (57 let, starosta); Jaroslav Komínek - KSČM (46 let, učitel odborného výcviku); Jaroslav Pelc - Přísaha (50 let, místopředseda hnutí); Jaroslav Foldyna - SPD (61 let, poslanec); Tereza Hyťhová - TSS (26 let, poslankyně).


VOLEBNÍ ZAJÍMAVOSTI

Můžu přijít k volbám v ,,politickém” tričku, může obálku vhodit do urny moje dcera, můžu se u vhazování obálky vyfotit? Pokud u těchto otázek váháte, přinášíme vám odpovědi.

Pokud jste příznivcem jakékoliv volební strany, pozor na agitaci během hlasování. Ve volební místnosti a jejím bezprostředním okolí je během hlasování volební agitace zakázána. Nařízení platí jak pro politické strany, politická hnutí, koalice a kandidáty, tak i pro členy volební komise a samotné voliče.

Chcete se známým pochlubit na sociálních sítích, že máte odvoleno a k tomu dát fotografii? To můžete. Focení během hlasování zakázáno není. Doporučujeme ale se ve volební místnosti domluvit s okrskovou komisí, jejíž hlavní slovo má předseda, který dohlíží na pořádek ve volební místnosti.

A pozor. Jestli za sebe chcete nechat obálku s hlasovacím lístkem do urny vhodit vaše dítě, tak to nelze. Před volební komisí musíte obálku vhodit do urny sami. Ve výjimečných případech vám s tím může pomoci jiný volič, nikoliv však člen okrskové komise.


Komisaři se připravovali k volbám

Školení volebních komisí proběhlo předminulý pátek na sále Kulturního domu Zastávka v Lounech. Do říjnových voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky poslalo přihlášku 22 volebních stran a uskupení, kteří na svých kandidátních listinách budou mít pět tisíc dvě stě kandidátů. V rámci Ústeckého kraje budeme vybírat šestadvacet kandidátů do Poslanecké sněmovny. Volič si bude moci vybrat z 564 kandidátů sedmnácti volebních stran. Do úřední obálky s razítkem obce či města vhodí občan jeden volební lístek, kde zakroužkováním čísla kandidáta může dát preferenční hlas až čtyřem kandidátům. Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky proběhnou v pátek 8. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 9. října od 8 do 14 hodin. Při vstupu do volební místnosti musí mít volič ústa zakrytá rouškou nebo respirátorem, členové volebních komisí podle zákona musí mít respirátor.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video