Trafičku na Nádražních schodech obléhá lešení. Majitel chce stavbu vrátit do původního stavu

Hedvika Mašková 2021-10-13 10:40:00

Budete-li mít cestu ulicí Nádražní schody, zjistíte, že je ikonický hrázděný stánek obestavěn lešením. Stav nejmenší žatecké kulturní památky byl havarijní a bylo potřeba její chátrání, co nejdříve zastavit. Nový majitel Daniel Černý, který v Žatci vlastní i synagogu, se tedy před pár dny pustil do prvotních oprav.

,,Teď musíme nejprve odstranit střešní krytinu, abychom zjistili, jak vypadají dřevěné trámy pod ní. Částečně již vidíme, že je velká část degradovaná, shnilá. Bude tedy muset dojít k výměně. Samozřejmě trámy, co jsou zdravé, budeme jen ošetřovat a repasovat,“ vysvětlil první pracovní postupy na bývalém prodejním kiosku na Nádražních schodech Daniel Černý a doplnil: ,,Krytina se poté vrátí zpátky, aby stavba neztratila ducha své doby. Část tašek sice již dříve ze střechy popadala, ale nám se podařilo získat vel-mi podobnou krytinu stejné barvy.“

Je pravdou, že se na hrázděné stavbičce podepsal zub času a také nedostatečná péče předchozích majitelů. O to větší výzvou je pro Daniela Černého její záchrana. ,,Jsem z toho vždycky smutný, protože jsem starých domů opravil celou řadu. Vím, že domu stačí dát běžnou údržbu a péči a nikdy nedojde do tak špatného stavu. Je třeba si uvědomit, že vlastnit nemovitý majetek je velká zodpovědnost a je potřeba do něj nějaké peníze zpátky investovat,“ podotkl majitel nejmenší žatecké kulturní památky, jehož přáním je zachovat stavbu pro další generace.      

Co se týče využití historického prodejního stánku v budoucnosti, o něm není současný majitel zatím rozhodnut. ,,Ještě máme čas vymýšlet. Rád bych ale, aby bývalý kiosek ožíval při veřejných akcích, jako například naposledy při Žateckých dvorcích, kdy bylo možné nejenom nahlédnout dovnitř budovy, ale shlédnout instalaci dvou místních floristek,“ sdělil Daniel Černý, který chce stavbě vrátit co nejvíce původní ráz, aby nevypadala jako nově vystavený dům.

Práce jsou teprve na samém počátku. Majitel již jejich postup konzultuje a provádí s pokrývači, zedníky, truhláři i tesaři, kteří na stavbičce především naleznou využití. Drobná architektura totiž vyniká svým náročným architektonickým ztvárněním a řemeslným provedením, kterému dominuje řezbami bohatě zdobená hrázděná a krovová konstrukce.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video