Archeologický výzkum v Holedeči odhalil řadu zajímavých nálezů

Hedvika Mašková 2021-10-28 09:00:00

Archeologové nezahálejí. V lokalitě Bukovina, dnes ulice Uliční, v Holedeči, kde by mělo v nejbližší budoucnosti vyrůst několik rodinných domů, minulý měsíc započali velký archeologický výzkum. Na jednom z pozemků odkryli pracovníci Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech zajímavé laténské naleziště. Výzkum byl již tento týden ukončen, pokračovat bude opět na jaře.

,,Výzkum navazuje na dva předchozí, kdy byly nalezeny tzv. ,,Holedečské káči”, což je osm hliněných předmětů cibulovitého tvaru, které se jinde nepodařilo dohledat. Dále attická keramika z poloviny 5. století před naším letopočtem (teprve třetí naleziště v severozápadních Čechách), a tzv. skytská záušnice. Záušnice z Holedeče je teprve pátým exemplářem z Čech. Jedná se o drobný šperk tvořený měděným či bronzovým drátem potaženým stříbrem a stočeným do spirály. Na stejném místě byla nalezená bronzová spona, v tomto případě se jedná o nepříliš častou takzvanou maskovitou sponu, na které je plastickým způsobem znázorněna podobizna zvířete,” informovala obec Holedeč prostřednictvím facebookových stránek při zahájení archeologického výzkumu.

Při letošním výzkumu v lokalitě Bukovina bylo nalezeno sídliště z časné fáze laténského období (4. - 5. století před naším letopočtem). ,,Díky leteckým snímkům jsme rovněž odkryli keltskou polozemnici neobvykle velkého rozsahu (8 x 7 metrů). Předpokládáme, že mohla být dokonce patrová,“ sdělila nám archeoložka Daniela Franková z Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech a doplnila: ,,Mezi nejkrásnější nálezy však patří tři bronzové spony, rovněž z doby laténské.“

Nyní putují kovové nálezy ke konzervaci. Poté je budeme moci s největší pravděpodobností obdivovat v žateckém regionálním muzeu. 

Foto: Obec Holedeč

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video