Do Dvorany slávy vstoupili nové osobnosti. Mezi nimi i žatecký praktický lékař Josef Beneš

Hedvika Mašková 2021-11-01 12:23:00

Všichni milovníci rockové muziky vědí, že ve Spojených státech jsou již po desítky let uváděny špičkové kapely do Rock and Roll Hall of Fame (Síně slávy rock and rollu). Posléze se k nim přidali i rockoví hudebníci, skladatelé i písně. Něco podobného se rozhodli udělat také Tomáš Bednařík, Jiří Röll a Marcel Šimsa z Rakovníku, kde působila a dodnes působí celá řada bigbítových kapel. Založili Dvoranu slávy rakovnického bigbítu, kdy každoročně během podzimního koncertu udělují certifikáty hudebníkům, kteří měli pro rozvoj bigbítu v rakovnickém okrese, ale i mimo něj, zásadní význam. Předminulou sobotu se dalším členem dvorany stal žatecký praktický lékař Josef Beneš. Certifikát převzal z rukou legendárního zpěváka Viktora Sodomy, který šířil slávu českého bigbítu v 60. a v první polovině 70. let.

,,Mé bezprostřední pocity po předání certifikátu jsou radost, potěšení, překvapenost a možná tak trochu pocit zasloužení?“ okomentoval své dojmy nestor bigbítu Josef Beneš, který byl během slavnostního večera vyzdvižen především proto, že se v roce 1967 na rakovnickém gymnáziu stal zakladatelem kapely Šmidl Boys, ze které poté vznikla skupina The Foolmen. V hraní a aranžování je však aktivní doposud. Jako kytarista a hráč na klávesové nástroje dále vystupoval se skupinami Repettens group, J. B. Lekce, Yentac a další.

,,Během sobotního večera byly v Kulturním domě v Rakovníku oceněni další hudebníci a kapely z let 1967-1973 a 1974-1979. Celkem obdrželo certifikáty čtrnáct skupin a 39 hudebníků a osobností úzce spjatých s rakovnickým bigbítem, z toho, bohužel, devět už jen In Memoriam,“ sdělil jeden ze zakladatelů Dvorany slávy Tomáš Bednařík. 

Foto: archiv Josefa Beneše

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video