Konkurzy na ředitele nebo jen obyčejná fraška?

Pavel Macák 2012-06-28 00:03:00

Louny Kolem výsledku výběrového řízení na ředitele Základní školy Prokopa Holého v Lounech vášně neutichly ani po jmenování nového ředitele Zdeňka Pištory radou města. Ta o tomto rozhodla na základě výsledků výběrového řízení těsnou většinou hlasů. Pro Pištoru hlasovali radní Šabata, Hořejší, Červa, Chaloupek a Suková, proti byli Pehr a Kurka a zdrželi se Bouda a Kučera. Od 1. srpna tedy měl učitel z Postoloprt Zdeněk Pištora usednout do ředitelského křesla. Situace se ovšem v pondělí dopoledne změnila.

Pištora zavolal do naší redakce a uvedl, že na funkci ředitele školy rezignuje. „Ti, kdo mě znají ví, jaký jsem. Podřizuji se tak veřejnému nátlaku na mou osobu,” sdělil Pištora.
Rodiče se bouřili. Za uplynulý týden jsme do redakce dostali několik rozhořčených dopisů. „I já patřím mezi značně pobouřené a nespokojené rodiče ze 7. ZŠ Louny!!! Mám takový vztek, že ani nevím, jestli budu schopná napsat smysluplný email, který má hlavu a patu! Když nastou-pil do funkce starosta Šabata, čekala jsem, jaké novinky nás čekají. Výběrové řízení mě velmi rozhodilo! Pochopím, že bude vypsáno tam, kde nejsou spokojení s vedením školy, nebo kde chce ředitel odejít, ale proč na „sedmičce“?!!! Co bylo špatně? Že je škola nejlepší a největší? To je teda hodně blbý důvod! Tuto školu dostal tam, kde je, jedině pan Čermák!!!,“ uvedla v rozsáhlém dopisu jedna z maminek zdejších žáků Lenka Suchomelová.
Minulý čtvrtek se uskutečnilo v jídelně této školy shromáždění rodičů, kteří hlasitě protestovali proti odvolání dosavadního ředitele Milana Čermáka a rozhodli se demonstrovat na jeho podporu 25. června těsně před zahájením jednání městského zastupitelstva před radnicí. „Rodič má právo rozhodovat, kdo bude řídit ty, co vychovávají jeho děti. Škola je po rodině hlavním místem, kde se formuje morálka nového člověka! Podporujeme ředitele ZŠ Prokopa Holého Milana Čermáka. Svojí prací předvedl, že je člověkem na správném místě a rodiče za ním stojí,“ řekl Jaromír Tasáry.
„Nabízí se otázka, zda jsou všichni členové městské rady opravdu důvěryhodní. Leží jim na srdci dobré vzdělání našich dětí nebo si dělají ze základních škol jen dobrý byznys? Milan Čermák vede ZŠ P. Holého již 12 let. Za jeho působení získala škola prestiž a stala se nejlepší a nejžádanější školou v Lounech a okolí. Jako jediná škola má za posledních sedm let nárůst žáků. V současné době je to 699. Očekávali bychom, že radnice bude s panem ředitelem a jeho způsobem vedení školy nadmíru spokojená tak, jako je spokojená většina rodičů a žáků. Opak je však pravdou. Jak se říká: „Každý dobrý skutek má být po zásluze potrestán“, došlo tak i na ředitele Čermáka. Jeho úspěchy byly pravděpodobně někomu trnem v oku,” napsali za rodiče žáků ZŠ Prokopa Holého v Lounech Petra a Lucie Kloubovi.
Starosta Loun Radovan Šabata si stojí na svém a prohlašuje, že všechna výběrová řízení byla transparentní a férová. „Na internetových stránkách města je komp-letní tabulka, ve které si může každý prohlédnout složení výběrových komisí, jména kandidátů a na jakém místě skončili," uvedl. Kompletní dokument si můžete stáhnout z portálu města Louny http://www.mulouny.cz/…le-skol.html.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video