Nechoďte na vypuštěný rybník, hrozí utonutí

Jan Vnouček 2012-06-30 00:39:00

Petrohrad Kdepak. Vypuštěná Petrohradská nádrž se vodohospodářům nevzdává. Pokusy o zprůchodnění vypouštěcího zařízení, neboli požeráku, pokračovaly i minulý týden. Nedávné odkrytí části odtokové trubky a oprava navázání nového plastového potrubí na staré dřevěné totiž stále neodstranilo hlavní problém výpustního objektu.

Pracovníci Povodí Ohře se tedy pokusili zabránit přítoku bahna do požeráku, vyčerpat z něj co nejvíce vody a najít kdesi pod hrází skrytou závadu vypouštěcího potrubí.  Přes všechny potíže zůstává varianta překopání celé hráze až jako poslední možnost, o které se zatím ani neuvažuje.
„Výměna celého potrubí byla podmíněna překopáním hráze. To ale není na pořadu dne,“ ujistil Martin Holý, vedoucí provozu Žatec, z Povodí Ohře.
Dno vypuštěného rybníka již zarostlo vegetací a láká zvědavce. Před tím ale Holý důrazně varuje. „To bahno je hluboké 3–4 metry, někde z něj vyvěrají prameny takže hrozí utonutí,“ varuje. A proč se ho Povodí nepokusí alespoň částečně odstranit? „Bohužel chemické rozbory sedimentu nedopadly dobře. Spadá již mezi nebezpečný odpad a tedy jeho skládkování by bylo velmi drahé. Odhaduji, že vyčištění tohohle rybníka by vyšlo na 10 až 15 miliónů. A na to prostě nemáme,“ dodal.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video