Během Location tour vybírali vhodná místa k natáčení. Může se Lounsko stát ,,rájem filmařů“?

Lucie Steklá 2022-06-17 12:56:39

V Ústeckém kraji proběhla Location tour, v rámci které se představí unikátní a jedinečné lokace. A že jich na Lounsku máme hned několik, o tom svědčí filmy, které tu zahraniční studia natáčely. Filmovými místy se tak staly například Lenešice či Postoloprty.


Na Lounsko filmaře a filmové experty zavedla Filmová kancelář Ústeckého, která jim takt nabízí, aby si lokace nafotili a zařadili do svých databází. ,,Snažíme se nabízet Ústecký kraj jako region, který filmařům dokáže nabídnout velké množství lokací nejrůznějšího typu. Nabídka a zpřístupnění nových a neokoukaných míst z našeho kraje rozšiřuje portfolio nabídky filmovým štábům, které se k nám vydávají,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jiří Řehák.

Putování za filmovými místy začalo právě na Lounsku a pokračovalo přes Podbořansko a Kadaň do oblasti Krušných hor, na Ústecko až do oblasti Českého Švýcarska a Šluknovského výběžku. „Vybrali jsme kombinaci jedinečných a nově zpřístupněných lokací na základě zkušeností, co filmaře zajímá, co poptávají. Jedná se o lokace, které jsou tzv. ,,film friendly“, tedy víme, že je majitel ochot-ný se na natáčení domluvit. Na trase jsou filmaři upozorněni také na další zajímavá místa,“ upřesnila Barbora Hyšková z Filmové kanceláře Ústeckého kraje.

Letos byla mezi místa zařazená například architektonicky oceněná plavecká hala v Lounech, kouzelný a zapomenutý zámek Pátek nad Ohří, krajinná scenérie Belvedér, romantická Růžová zahrada, impozantní interiéry vodní nádrže Fláje, moderní industriální komplex trmického lihovaru, soukromá a citlivě zrekonstruovaná prvorepubliková vila ve Varnsdorfu, přebudovaná niťárna v Kyjově, Františkánský klášter v Kadani a bazilika v Bohosudově.

Vstřícnost směrem k filmařům se kraji mnohonásobně vyplácí. Filmaři se k nám do kraje rádi vrací a tím pádem utrácí spoustu peněz právě v našem regionu. Na podporu tohoto fenoménu při-pravil Ústecký kraj dotační program, který by měl být vyhlášený na konci června. Filmová kancelář Ústeckého kraje se podílela na řadě úspěšných a divácky oblíbených filmů i televizních projektů, např. Most!, Rapl 2, Zrádci, Ochránce, Svět pod hlavou, Jojo Rabbit (Žatec, Lenešice), Úsměvy smutných mužů (Petrohrad), Bourák, Zraněná srdce s Keirou Knightley nebo Extraction 2 (Postoloprty)s Chrisem Hemsworthem v hlavní roli.              



Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video