Ze Siřemi do Buršovky. Parta nadšenců vytvořila ve vesnici zajímavý rozcestník

Alla Želinská 2022-09-13 16:42:00

První vlaštovka z pilotní výzvy Podpora mládeže na venkově MAS Vladař 2022 je na světě. Zajímavý nevšední rozcestník naleznete v magické Siřemi u Blšan.

Směrovky vás navedou nejen k místním dominantám, ale také k známým metropolím či přímo na Volyň. „Na svědomí” ho má parta místních dobrovolníků – Lucie Danková a její přátelé. Lucka pracuje jako hlavní pečující v dětské skupině Chůvička při rodinném centru v Podbořanech. Bydlí v Siřemi.

„Na jaře mě kolegyně z Chůvičky ředitelka Zuzka Bechyňová upozornila na projekt od MAS Vladař pro mladé lidi do 26 let Podpora mládeže na venkově. Sepsali jsme žádost, odprezentovali jsme náš záměr na schůzi zastupitelstva města Blšany a nakonec jsme s projektem uspěli a byl podpořen. Cílem projektu bylo vyrobit rozcestník zaměřený na Franze Kafku, Siřem obecně a Volyňské Čechy. Vznikl tak rozcestník, který jsme v neděli umístili na náves v Siremi,“ vypráví ve zkratce příběh vzniku nového zajímavého rozcestníku a hlavně nadšení a skvělé součinnosti mladých lidí.

Z grantu byl financován materiál v hodnotě 10 tisíc korun. Na práci se podílelo pět dobrovolníků. „A protože nás tento projekt velmi bavil, rozhodli jsme se založit spolek. Nyní jsme ve fázi administrativy. Spolek se bude jmenovat SPOLEK PŘÁTEL A PŘÍZNIVCŮ,“ pokračuje Lucie. Jádro nově vznikajícího spolku tvoří opravdu blízcí lidé - spolu s Lucií v něm jsou mj. její manžel a bratr.

Na výrobě rozcestníku se tedy podíleli Lukáš a Lucie Dankovi, Jaroslav Dušek, Zdeněk Kunst a Jaroslav Kuneš. „Na rozcestníku jsme pracovali celá parta každé volno, co jsme měli, moc nás to bavilo, určitě máme v plánu další projekty… Chtěli bychom například uspořádat nějakou společenskou akci pro celou vesnici, aby se všichni obyvatelé Siřemi sešli společně,“ říkají místní dobrovolníci.

Krásná práce a vize, jen tak dál! 

Fotky: Rozcestník. Nejdále od Siřemi leží Buršovka, vesnice na Volyni, odkud byla babička Lucii.

Na snímku Lukáš a Lucie Dankovi, Jaroslav Dušek, Zdeněk Kunst, členové nového spolku, kteří začali tím správným a zajímavým směrem :-)

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video