Je tady volební víkend. Hlasy voličů rozhodnou o složení zastupitelstev

Lucie Steklá 2022-09-22 22:22:23

Lounsko - Víkend, který rozhodne o složení obecních a městských zastupitelstev, je tady. Tento pátek 23. a sobotu 24. září se konají komunální volby. Lidé si v nich zvolí nové či staronové členy zastupitelstev, které budou obce a města řídit po následující čtyři roky. Jak jsme již psali, o zastupitelský post se v okrese Louny uchází 2 472 lidí, dvě třetiny z tohoto počtu jsou muži. Jedinou obcí na Lounsku, kde kandidátku nepodal nikdo a k volbám tento víkend tedy obyvatelé nepůjdou, je Brodec.

V třiačtyřiceti obcích Lounska občané postavili 133 kandidátek. Třicet procent z nich, tedy čtyřicet kandidátek, vedou ženy. Na prvních místech jsou ženy kandidátních listin ve dvaceti ob-cích. Devadesát tři kandidátek vedou do voleb muži.

Kdo usedne do zastupitelstva, je víceméně rozhodnuto v obcích, v nichž byla podána jen jedna kandidátka. Volby jsou tam jen formální záležitostí. Na Lounsku jsou to obce: Břvany, Dobro-měřice, Chraberce, Kozly, Nová Ves, Opočno, Úherce, Vršovice a Želkovice. A právě ve většině těchto obcí jsou lídry ženy, výjimkou jsou Nová Ves a Opočno, kde ji vedou muži.

Nejvíce kandidátek mají Louny s devětadvacetičlenným zastupitelstvem, do voleb jich tam jde deset. Mezi zaregistrovanými subjekty, které budou bojovat o hlasy voličů, jich je sedm, které kandidovaly v posledních volbách. Jsou to ANO, ČSSD, KSČM, ODS, SPD, Unie pro sport a zdraví, Pro lepší Louny, Louny společně - Koalice Pirátů, nezávislých a Zelených, KDU - ČSL a Lounští patrioti. Druhý nejvyšší počet kandidátek na Lounsku má obec Smolnice - devatenáct, neboť tam každý z uchazečů o místo zastupitele usiluje ,,sám za sebe“, jedna z kandidátek obsahuje dvě jména. K tomuto způsobu podání listin přistoupili také v Toužetíně, kde kandiduje do pětičlenného zastupitelstva šest občanů. Sedm kandidátek zaregistrovali občané ve Hřivicích. Z pěti kandidátních listin budou vybírat voliči v Cítolibech, Postoloprtech, a Výškově. Čtyři kandidátky mají obce Blšany u Loun, Lenešice, Libčeves, Pnětluky, Počedělice, Ročov a Zbrašín. Kandidáty ze tří listin budou vybírat obyvatelé Hříškova, Chožova, Koštic, Veltěž a Vinařic. Dvě kandidátky zaregistrovali v obci Černčice, Domoušice, Chlumčany, Jimlín, Líšťany, Obora, Panenský Týnec, Peruc, Raná, Slavětín, Vrbno nad Lesy a Žerotín.

Pokud si nevíte rady, jak volit, tady je malý návod. V komunálních volbách se místo kroužkování křížkuje! Křížkem lze označit celou stranu, dát hlas vybraným kandidátům z jednoho uskupení nebo vybrat zástupce napříč stranami.

Každý volič má tolik hlasů, kolik je členů daného zastupitelstva. Dá-li křížek straně a zároveň jejím kandidátům, je platný hlas pro celou stranu. Naopak pokud přidělí křížek jedné straně a zá-roveň kandidátům z jiných uskupení, odečítá se počet hlasů daný jiným kandidátům než zvolené straně, a to od konce kandidátky.

V komunálních volbách uspěje uskupení, které překročí pětiprocentní hranici. Nepřihlíží se k ní jen v případě, že v obci je podána pouze jedna kandidátka. Snižuje se v případě, že ji nepřekročí minimálně dvě strany.

Do zastupitelstva je přednostně zvolen kandidát, který získal nejméně o deset procent více hlasů, než je stanovený průměr hlasů strany. Ten poskočí na první místo. Pokud je kandidátů s takovým ziskem hlasů více, rozhodují počty preferenčních hlasů. V případě další rovnosti je určující původní pořadí na kandidátce.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video