Dohoda uzavřena, Filla se vrátí na Peruc. Majitelka zámku a Ústecký kraj došli ke smíru

Lucie Steklá 2022-09-22 23:51:52

Peruc, Ústí nad Labem – Za dva roky by se Pamětní síň Emila Filly na zámku v Peruci měla znovu otevřít veřejnosti. Po několikaletém sporu se totiž konečně podařilo uzavřít smír a obnovit spolupráci obou stran – Ústeckého kraje a majitelky zámku Dominiky Matušové. ,,Byla podepsána dohoda o narovnání ve věci sporu mezi Galerií Benedikta Rejta (GBR) v Lounech a zámkem Peruc. Hlavním přínosem bude dokončení opravy jižního křídla zámku, kam se od roku 2016 uzavřená pamětní síň Emila Filly po rekonstrukci navrátí,“ uvedla ředitelka GBR Kateřina Mele-nová. Smlouva, kterou zúčastněné strany uzavřely, má trvat padesát let.

Soudní spor začal v roce 2018 a týkal se věcného břemene, omezujícího vlastníka zámku ve prospěch Galerie Benedikta Rejta, která Pamětní síň Emila Filly provozovala. Zámek měl v tu dobu novou majitelku a procházel rekonstrukcí. Hlavní příčina sporu spočívala v nedodržení termínu odevzdání, k ně-muž během náročné rekonstrukce došlo z technických důvodů. Neshody mezi majitelkou a GBR pokračovaly a vyvrcholily soudním sporem.

Po změně vedení galerie v září 2020 byla obnovena komunikace mezi oběma znesvářenými stranami s cílem spor ukončit a společně připravit podmínky k návratu Pamětní síně na perucký zámek. V červnu loňského roku byl vynesen doposud nepravomocný rozsudek a zároveň se započala složitá etapa dojednávání smíru. Finální po-dobu dohody o narovnání schválila v polovině srpna ve svém usnesení rada Ústeckého kraje. ,,Spor dlouhodobě poškozoval obě strany. Nastala řada jednání, která bolela obě strany a často vedla do slepých uliček, ale v posledním půlroce se ukázalo, že dokážeme najít cestu. Ale obě strany musely ustoupit,“ řekl k dohodě náměstek hejtmana Jiří Řehák.

Radost a úlevu vyjadřují všechny zúčastněné strany. ,,Jsem ráda, že dvouletá snaha přinesla plody. Hledání spolu-práce a možných synergií považuji za daleko konstruktivnější jednání než setrvávat ve sporech, které se mohou táhnout ještě mnoho let. Stejně tak považuji za činorodější věnovat finanční prostředky na naplňování poslání kulturní veřejné instituce než na právní služby. Bylo nedůstojné, že ve sporu vystupoval Emil Filla jako rukojmí,“ řekla K. Melenová. V rámci dohody o narovnání nyní začne dvouleté období, které vůli spolupracovat prověří. Po kolaudaci zrekonstruovaných prostorů Pamětní síně Emila Filly a jejich pře-dání galerii dojde podle jejích slov ke změně věcného břemene na výhodnou, dlouholetou nájemní smlouvu. ,,Podoba budoucího provozu má jasné obrysy, ale vzhledem k měnící se společenské situaci a velkým výkyvům v oblasti turistického ruchu ještě nemůžeme předjímat situaci, která bude za dva roky. V každém případě jsme našli s Galerií Benedikta Rejta společnou řeč a dokončení opravy jižního křídla nyní nic nestojí v cestě,“ dodává provozovatel zámku Pavel Ondráček.

Zámek v Peruci získala do vlastnictví na podzim roku 2015 Dominika Matušová se záměrem na jeho opravu. K uzavření Pamětní síně Emila Filly v jižním křídle zámku došlo v červenci následujícího roku s tím, že se majitelka se zavázala po rekonstrukci budovy předat prostory zpět do 30. června roku 2018. Zatímco část zámku se v roce 2020 otevřela veřejnosti a je hojně navštěvovaná, síň je doposud uzavřena. U soudů leží dvě žaloby. V jednom případě je žalobcem kraj, v druhém majitelka.

Pamětní síň významného představitele moderny, českého kubistického malíře, grafika a sochaře Emila Filly byla v jižním křídle zámku Peruc otevřena v šedesátých letech minulého století. Velká část umělcova poválečného díla vznikla právě zde, v jedinečné krajině Českého středohoří. Emil Filla na peruckém zámku pobýval po návratu z koncentračního tábora v Buchenwaldu od roku 1946 až do své smrti. Zde nacházel válkou i poválečnými událostmi na těle i duši podlomený umělec inspiraci a klid pro podlomené zdraví. Po Fillově smrti v roce 1953 jeho manželka Hana darovala díla zde vzniklá státu s přáním, aby na zámku vznikla Fillova výstavní síň. Ta se díky smíru po do-končení rekonstrukce opět otevře veřejnosti.

Důkazem pozitivního vývoje na Peruci je i činnost Nadačního fondu Emila Filly založeného majitelkou a provozovatelem zámku. Fond nyní opravuje ohrožený barokní kostel a chystá re-konstrukci tzv. Úřednického domu v zámeckém parku. I zde se otevírá možnost pro širší spolupráci s Galerie Benedikta Rejta ve jménu odkazu Emila Filly. 


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video