Marek Kalanin: během tří let chceme postoupit s týmem mužů do divize

Alla Želinská 2022-09-29 19:00:00

Mocní Tuleni využívají novou halu nejvíce ze všech sportovců, potřebují další zájemce o trenérské řemeslo.

Téměř čtvrt století. Tak dlouhou historii má v Podbořanech florbalový oddíl. Začátky florbalu se v Podbořanech datují od roku 1999, kdy se první nadšenci začali scházet, aby si zahráli hokej s poněkud zvláštními hokejkami a ještě zvláštnějším umělohmotným a navíc děravým míčkem. Po čase vznikla myšlenka přihlásit se do regulérní soutěže pořádané florbalovým svazem. Jak se florbalová tradice vyvíjela, měnila, jak se nyní vede podbořanským florbalistům, jaké mají starosti, plány, o tom všem nám vyprávěl jeden z nejpovolanějších – hejtman Ústeckého florbalu, člen disciplinární komise Českého florbalu, sekretář florbalového oddílu Mocní Tuleni Podbořany Ing. Marek Kalanin.

Jak dlouho existuje florbalový oddíl v Podbořanech?

Začátky se datují do roku 1999, kdy začínali hrát chlapi, povětšinou vojáci z povolání, či občanští zaměstnanci z Podbořanských kasáren různé florbalové turnaje. Postupně se k ním přidávali i civilisté. V oficiálních soutěžích České florbalové unie se Mocní Tuleni objevili poprvé v roce 2001. Důležitý pro rozvoj florbalu v Podbořanech byl pak rok 2003, kdy učitel ze Základní školy v Husové ulici René Chodura vytvořil tým žáků. Od toho roku se pravidelně účastní mládežnické týmy Mocných Tuleňů Podbořany oficiálních soutěží, nejdříve České florbalové unie, dnes už Českého florbalu.

Proč právě název „Mocní Tuleni”?

Odpověď je jednoduchá. Někteří vojáci, zakládající florbalový oddíl, cvičili podle vzoru amerických vojenských jednotek Seals. V hokejové NHL hrál tým Mighty Ducks, tedy Mocní Kačeři, od toho si kluci odvodili Mighty Seals, tedy v překladu Mocní Tuleni.

Jaká je spolupráce florbalistů s Městskými službami Podbořany?

Spolupráce se společností Městské služby Podbořany pod vedením Andrey Kuďouskové je velmi dobrá. Občas nastanou možná nějaké brzdy, jako například často nefungující světelná tabule ve Sportovní hale, ale to je dědictví, které Městské služby zdědily od města, a vzhledem k tomu, že se firma dodavatele světelné tabule staví k problému laxně, bude záležet na vyjednávacích schopnostech paní Kuďouskové a popravdě, nezávidím jí. To bude těžký úkol. Jinak, na čem se domluvíme s Městskými službami, to společnost plní a my se snažíme taky.

Jak moc využíváte městskou sportovní halu?

Určitě nejvíce ze všech sportovních oddílu. Přibližně 21 hodin týdně plus přibližně 30 soutěžních turnajů o víkendech v trvání od 4 do 8 hodin, podle kategorií.

K dispozici máte i zázemí oddílu, kancelář, klubovna, sklady, což je velké plus oproti minulosti, kdy jsme zázemí postrádali.

Mocní Tuleni Podbořany – to je jediný florbalový klub ve městě? Je pořád součástí TJ Tatran Podbořany?

V Podbořanech je to jediný florbalový klub. Až do roku 2020 byli florbalisté organizování pod hlavičkou Tělovýchovné jednoty Tatran Podbořany, od sezóny 2020/2021 už působí florbalový oddíl samostatně.

Jaké jsou vaše největší úspěchy?

Co se týče týmových úspěchů, tak jsou to kladné výsledky žáků hned na začátku existence, kdy v letech 2004 a 2005 se účastnili jak starší žáci, tak mladší žáci finálových turnajů Mistrovství ČR, kde se probojovali mezi 16 nejlepších týmů v ČR. Nejvíc se dařilo starším žákům v roce 2005, kdy skončili na Mistrovství ČR v Liberci na 9. místě.

A když mluvíme o individuálních úspěších florbalistů?..

Určitě je to působení dvojčat Lukáše a Martina Kudrličkových v nejvyšší soutěži mužů za družstvo Future Praha, působení některých hráčů v 1. lize. Ale také celkem úspěšné působení brankářek v celostátních výběrech, kde se postupně uplatnily Tereza Kotlanová, Monika Benková, Aneta Śvátorová, či v současné době Tereza Ouhrabková.

Nejúspěšnější florbalisté – odchovanci z Podbořan tedy pokračují dál. Kde všude?

Dvojčata Lukáš a Martin Kudrličkovi působili jednu sezónu v nejvyšší soutěži mužů za družstvo Future Praha, bohužel oba brzo s vrcholovým florbalem skončili.

Více odchovanců působí v nižších celostátních soutěžích, 1. liga, národní liga a divize. Ovšem florbal není profesionální sport, a tak někteří již skončili, a to z různých důvodů. Momentálně v 1. lize mužů (2. nejvyšší soutěž) by měli v nadcházející sezóně startovat v Chomutově z našich odchovanců Rudolf Klement, Daniel Kučera a Petr Linc.

Zajímavosti je celkem úspěšné působení brankářek v celostátních výběrech, kde se postupně uplatnily již zmíněné Tereza Kot-lanová, Monika Benková, Aneta Śvátorová, v současné době Tereza Ouhrabková. Bohužel Tereza Kotlanová po odchodu na vysokou školu postupně s florbalem skončila.

Jaký je zájem dětí o florbalový sport? Kdy probíhá nábor?

Nábor probíhá v podstatě celý rok, kdykoliv může zájemce o florbal přijít a zapojit se do tréninkového procesu. Informace najdou zájemci na webových stránkách klubu mocnitulenipodborany.cz. Přijímáme do oddílu děti od 5 let. Nováčci jsou vítáni!

Jak je to s turnaji, tréninky v létě?

Trénujeme od září do konce června. V létě necháváme děti užívat si prázdniny. Probíhají pouze tréninky nově vzniklého týmu mužů, kteří mají tréninky v úterý (venkovní) a pátek (v hale). Muži se účastnili florbalového turnaje v Praze (11. - 14. 8.) a ve dnech 20. a 21. 8. jsme pořádali v Podbořanech 1. kolo Poháru Českého florbalu mužů, kde jsme přivítali týmy TJ Lokomotiva Louny, USK Akademik Cheb, FBŠ SLAVIA Plzeň a FBC Jeleni Unhošť.

Většinou od půlky srpna organizujeme týdenní přípravné soustředění, letos bylo od 14. do 20. 8. v Kynžvartu. Po soustředění pomalu začnou probíhat tréninky některých mládežnických kategorií. Naplno se tréninky rozjedou od 1. září.

Jaká je struktura klubu – vedení, trenéři, asistenti, družstva hráčů?

Máme mužskou a ženskou složku. V mužích máme v nadcházející sezóně přihlášeno do soutěží družstvo mužů, družstvo starších žáků, družstvo mladších žáků, dvě družstva elévů a dvě družstva přípravek.

U žen máme přihlášené družstvo dorostenek, družstvo starších žákyň, družstvo mladších žákyň a dvě družstva elévek.

Oddíl vede tříčlenný výkonný výbor. Organizačně v průběhu roku ho řídí sekretář oddílu.

Co se týče trenérů, momentálně působí u mužských kategorií 7 trenérů, u ženských 5 trenérů. Potřebovali bychom minimálně ještě alespoň 6 zájemců o trenérské řemeslo. Nejlépe, jak je to zvykem i u jiných oddílu, bychom uvítali zájemce z řad rodičů. Školení zabezpečíme přes Český florbal.

Zatím není jasné, jestli dokážeme zapojit do tréninkové činnosti mládeže některé hráče z nově vzniklého týmu mužů. Momentálně nemáme vyřešený post šéftrenéra oddílu, na čemž intenzívně pracujeme.

Jaké jsou nejbližší i dlouhodobější plány Mocných Tuleňů?

Stabilizovat tréninkový proces. Stabilizovat členskou základnu. Velkým cílem je během tří let postoupit s týmem mužů do divize, nejnižší celostátní soutěže.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů.

 Alla Želinská

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video