Ve Vrbně si připomenou karosáře O. Uhlíka

Lucie Steklá 2022-10-26 05:39:36

Život a dílo autokarosáře, zakladatele a majitele přední české karosárny Uhlík, působící v Praze, připomene páteční akce ve Vrbě nad Lesy. Právě z této obce je Oldřich Uhlík rodákem. A protože si obec a její občané chtějí připomínat pozitivní příběhy, které se Vrbna dotýkají, koná se v pátek 28. října přednáška a odhalení pamětní desky, která O. Uhlíka připomene.


Připomenout významného českého karosáře bylo přání rodiny. ,,Oldřich Uhlík měl tři dcery, žije již jen jedna z nich a přála si, aby byla připomenuta jeho památka. Obec Vrbno má bohatou historii, i architekturu. Chceme připomínat minulost venkova a lidi, dobu, kdy žili schopní lidé a šli si za svými sny, ač někdy přes nepřízeň doby,“ řekl vrbenský starosta Radomír Volek. Páteční odpoledne tak zájemcům nabídne přednášku PHDr. Jana Králíka, který život a dílo O. Uhlíka připomene. Přednáška začíná v zasedací místnosti obecního úřadu Vrbno nad Lesy od 15 hodin, vstup je zdarma. Následovat bude odhalení pamětní desky, kterou zajisti-la rodina karosáře, na rodném domě O. Uhlíka. Nápad uspořádat akci v rodné obci vznikl po návštěvě přednášky J. Králíka začátkem října v Boleslavi.

O. Uhlík (1888 – 1964) je považován za tvůrce nejelegantnějších karoserií, vyrobených na podvozcích domácích i zahraničních značek v meziválečném Československu. Navržené karoserie získaly řadu ocenění na tuzemských i zahraničních soutěžích. Jeho krásné a vskutku jedinečné karoserie, od sportovních provedení až po majestátní limuzíny, se dochovaly do dnešní doby.

Do dnešní doby se dochovalo sedm karoserií, všeho jsou na pojízdných vozech, některé jsou v technickém muzeu a patří mezi vysoce ceněné. Ve své době byly karoserie O. Uhlíka velice žádané, zvláště v době první republiky.

Karosář Uhlík napsal osobní vzpomínky. ,,Je v nich cítit doba, ve které žil a která se několikrát měnila. Je hezké připomínat pozitivní příběhy, jako je ten jeho. Příběh kluka z malé obce, který usmyslel, že bude vyrábět auta a tomu vše podřídil. Systematicky si vybíral vzdělání tak, aby se stal karosářem. Učil se v Kašperských horách, Olomouci, Boleslavi, později opustil zaměstnání a šel za snem. Jel tzv. na blind do Paříže, do mekky automobilismu, kde dva roky nasával znalosti. Chtěl se vzdělávat také v Londýně, ale kvůli nemoci se vrátil do Čech, kde se zotavoval. Válka poté plány odložila na neurčito, Uhlík bojoval na frontě v Rusku, byl postřelen do ruky, po vyléčení šel na italskou frontu. Po válce se vrátil do Čech,“ přiblížil život rodáka z Vrbna R. Volek. V roce 1921 založil karosu. ,,Je to příběh cílevědomosti, muže, který si jde vytrvale a systematicky za svým. Oldřich Uhlík byl špičkou svého oboru v republice a je dobré, si ho připomenout,“ dodal. Karosářské řemeslo pod rukama O. Uhlíka vznikalo postupně a zapotřebí k němu byla řada dalších řemesel - kovářské, klempířské, lakýrnické či čalounické.

Oldřich Uhlík se dvěma společníky založil roku 1921 v Praze-Holešovicích podnik Karosa. Ten se v následujících letech vypracoval mezi přední české karosářské firmy. Roku 1927 Uhlík svůj podíl ve firmě prodal a založil nový vlastní podnik v Praze-Strašnicích. Ve třicátých letech jeho nový podnik patřil mezi tři nejlepší v Československu, spolu vysokomýtským Sodomkou a vrchlabským Peterou. Přitom Uhlí-kovy kreace byly považovány za nejelegantnější a získaly řady ocenění na domácích i zahraničních přehlídkách. V rámci poválečného znárodňování byla Uhlíkova pražská firma přičleněna ke znárodněnému podniku Josefa So-domky. Zatímco těžištěm nového podniku se stalo Vysoké Mýto, pro název nově vzniklého národního podniku byla zvolena značka původní pražské Uhlíkovy firmy, tedy Karosa. Po roce 1989 byl státní podnik Karosa zprivatizován. Od roku 2007 nese podnik název Iveco Czech Republic.

Připomínání významných rodáků a osob Vrbna nad Lesy má podle R. Volka ,,za úkol“ napravit povědomí o obci, které si nese od roku 2018. Tehdy ser-ver mapující počet exekucí uvedl, že v obci má problémy více než sedmdesát procent obyvatel, což ale nebyly správné údaje. ,,Náprava povědomí o Vrbně je naším úkolem. Dnes je obec úplně jinde, za několik let přibylo sedmnáct procent občanů, nyní máme dokonce nejnižší nezaměstnanost v okrese, při nedávných komunálních volbách jsme měli nejvyšší účast. Obec je pravená a rozvíjí se. Aktuálně připravujeme vybudování kanalizace,“ vysvětlil starosta. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video