Vlakem do Prahy a Mostu za čtyřicet minut? Správa železnic slibuje síť rychlovlaků do roku 2035

Lucie Steklá 2022-11-12 22:18:58

Lounsko - Zkrátit dvouhodinovou cestu na pouhých čtyřicet minut by měla umožnit vysokorychlostní trať Poohří, kterou Správa železnic připravuje jako odbočnou trať z hlavního ramene Praha – Ústí nad Labem – Drážďany. Vycházet bude z úseku VRT Podřipsko, který spojí hlavní město s Lovosicemi. Nová trať výra-zně zkrátí jízdní doby mezi Prahou a severozápadními Čechy.


Správa železnic představila na nedávném jednání se zástupci Mostu a Loun přípravu úseku vysokorychlostní železnice VRT Poohří. Strany se dohodly na vzájemné spolupráci a výměně informací o přípravě projektu. Nové železnice by měly výrazně přispět k celospolečenskému rozvoji regionu. Mohou například přitáhnout nové investory, kteří vytvoří další pracovní příležitosti. ,,VRT ve Velké Británii, Francii nebo také v Rakousku pomohly zásadně zvýšit konkurenceschopnost tamních regionů. Mostecko bude mít díky dobré dostupnosti hlavního města významný potenciál v mnoha oblastech“, odkazuje na zahraniční zkušenosti ředitel Odboru přípravy vysokorychlostních tratí Martin Švehlík. Správa železnic při přípravě VRT naplňuje úkoly vyplývající z vládního Programu rozvoje Rychlých železničních spojení v ČR. Všechny kroky tak směřuje k samotné realizaci sítě vysokorychlostních železnic, přičemž klíčovými partnery přípravy jsou právě samosprávy.

,,Jak je vidět ve srovnatelných regionech v zahraničí, rychlé vlakové spojení s metropolí může být obrovskou příležitostí nejen pro Louny, ale i pro celý region. Jsem rád, že samosprávy a Správa železnic chtějí spolupracovat,“ poznamenal Pavel Janda, v době jednání starosta města Louny. Díky propojením železničních sítí budou moci vysokorychlostní vlaky obsluhovat také Karlovarsko, které bude rovněž čerpat benefity z provozu rychlých spojů. ,,Jsem velmi spokojen s dosavadním průběhem příprav vysokorychlostní tratě Poohří ze strany Správy železnic. Společně se zástupci Správy železnic a vedením města Louny jsme se dohodli na seznámení okolních obcí se stavem rozpracovanosti příprav, abychom tak předešli sporům, které se v souvislosti postupem příprav projektu mohou objevit“, řekl primátor Mostu Jan Paparega. Provoz na VRT Poohří by měl být zahájen kolem roku 2035.

Vysokorychlostní trať Poohří je navrhována jako odbočná větev k hlavnímu směru Praha - Ústí nad Labem - Drážďany. Je plánována pro smíšený provoz nákladních a osobních vlaků. Na VRT Poohří je navržen sjezd do stanice Louny, celý úsek končí zapojením do stanice Most. Trať zároveň umožní spojení trati 092 Neratovice - Kralupy nad Vltavou s tratí Chomutov - Cheb. 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video