Po letech se opravuje padající zeď Kauflandu

rod 2022-11-29 12:33:11

Chomutov - Není to tak dávno, co ho postavili. Prakticky hned po dokončení začali problémy s opěrnou zdí prodejny Kauflandu v Mostecké ulici po gymnáziem.

Špatně postavená opěrná zeď se hnula a ohrožovala provoz na silnici po dní. Tlačila na ještě dříve postavenou jinou opěrnou zeď, která je v majetku města. Zeď stojí přímo ve frekventované křižovatce.

Město tak muselo zabezpečit silnici což firma udělala tak, že navezla pod zeď betonové bloky a vysypala je kameny, čímž se opěra vyztužila. Znamená to ale omezení provozu na odbočovacím pruhu doprava směrem ke gymnáziu. A neřeší to samotný problém.

Pak nastalo kolečko sporů mezi městem a Kauflandem. Město považuje řícení svahu a stěny za problém způsobený postavenou opěrnou zdí, kterou vybudoval obchodní řetězec. Ten zase tvrdil, že je to problém. Jádro sporu bylo jasné, ani jedné straně se nechtělo platit nákladnou rekonstrukci a zajištění stability svahu, protože se může jednat o náklady v milionech korun.

Obě strany si nechaly zpracovat posudky, které se ale rozcházely v tom, kdo za špatý stav zdi může. Město si pak nechalo vypracovat ještě další posudky a bylo připraveno jít s Kauflandem do sporu.

Nyní Kaufland nechává zeď opravit. Dělníci odkopávají vrstvu zeminy a vyztužují opěrnou zeď dalšími betonovými bloky. Obchodní společnost tak patrně přistoupila na to, že zeď opraví na vlastní náklady. Na přímý dotaz odpověděla, že zeď sanuje, nicméně se Kaufland omezil na obecnou odpověď.

„Práce na sanaci opěrné stěny u obchodního domu Kaufland v Chomutově, Vinohradská ulice, budou dokončeny koncem března 2023. Stabilita a statika samotného objektu ani parkoviště tímto není ovlivněna. Objekt je založen samostatně na vrtaných pilotách. Veškeré sanační práce jsou prováděny v nadstandardním rozsahu, aby bylo umožněno dlouhodobé bezproblémové provozování objektu a zajištěny pohodlné nákupy pro naše zákazníky,“ uvedla Renata Maierl z firemní komunikace.

Město považuje samotné zahájení sanace signál, že mělo pravdu. „Čas ukázal, že náš postup byl správný a ušetřil městu až desítky milionů korun za případnou opravu, kterou má ale realizovat někdo jiný,“ uvedl náměstek primátora pro investice David Dinda.

Nedořešený zůstává ještě spor o zaplacení prací, které město muselo udělat, aby zabezpečilo svah před čtyřmi lety. Jde asi o milion korun, město už podalo na společnost Kaufland žalobu. „Spolu se zástupci města Chomutov vedeme aktuálně intenzivní jednání s cílem najít společné řešení,“ odpověděla obecně mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Kolik bude sanace stát a zda ji bude soukromá společnost vymáhat na dodavateli stavby, ponechala Maierl bez odpovědi.

Jak to bylo dřív

Na místě dnešní prodejny stával původní chomutovský pivovar. Ten patřil společnostem personálně provázaným s bývalým chomutovským starostou Alexandrem Novákem. Následně pivovat i pozemek koupil Kaufland, který na něm postavil obchodní centrum.

Původní opěrná zeď nad křižovatkou sloužila mimo jiné i k záchraně stoletých lip, které u pivovaru rostly. Stromy však padly za oběť při demolici pivovaru a nové výstavbě. (rod)

Napsal(a): rod

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video