Místostarostové v Měcholupech vyjdou draho. Část občanů mzdové náklady kritizuje a požaduje nápravu

Hedvika Mašková 2022-12-12 09:00:00

Po více než dvou měsících od komunálních voleb již mají obce i města v našem regionu zvoleno, kdo je v příštích čtyřech letech povede, včetně toho, jakou finanční odměnu bude ze své pozice získávat. Konkrétně v Měcholupech na Žatecku si zastupitelé na své ustavující schůzi zvolili stávající starostku Doris Černíkovou a dva místostarosty, jednoho neuvolněného a druhého uvolněného, který bude svou funkci vykonávat na plný úvazek. Městys s tisícem obyvatel tak zaplatí v nadcházejících čtyřech letech za své místostarosty přes pět milionů korun. Několika desítkám občanů přijde toto vynakládání finančních prostředků nehospodárné a neúčelné. Zároveň jim nepřijde potřeba druhého místostarosty pro obec takové velikosti adekvátní. Rozhodli se proto svým zastupitelům předložit žádost, v níž iniciují změnu.

,,Finanční prostředky, které jsou vynaloženy na funkci dvou místostarostů, neodpovídají mzdovým nákladům místně a časově obvyklým. Provoz Městyse Měcholupy se v ničem výrazně neliší od okolních obcí přibližně stejné velikosti, neshledáváme tedy vynaložené finanční prostředky za oprávněné a hospodárné. Průměrné měsíční výdaje za místostarosty v obdobných obcích činí 30 tisíc korun, výdaje Městyse Měcholupy jsou však 106 tisíc korun. Z tohoto důvodu požadujeme po zastupitelstvu Městyse Měcholupy projednat tuto žádost občanů na veřejném zasedání zastupitelstva v zákonem stanoveném termínu s možností otevřené diskuze s občany a žádáme o úpravu výše vynakládaných mzdových prostředků na výši obvyklou tak, aby byly finanční prostředky obce využívány účelně a hospodárně,“ stálo v žádosti předložené předminulou středu k projednání zastupitelstvu Městyse Měcholupy, kterou podepsalo 144 tamějších občanů.

K žádosti rovněž připojili graf, v němž jsou znázorněné mzdové náklady na místostarosty za volební období 2022-2026 v obcích v našem regionu. ,,Není mi lhostejné, jak jsou vynakládány finanční prostředky našich obcí, na druhou stranu nechci nikomu křivdit, proto jsem si zjistila, jaká je situace v okolních obcích, abych mohla celou situaci objektivně vyhodnotit. Výsledky šetření jsem zpracovala do přehledného grafu, v kterém lze porovnat výši částek vynakládaných na pozici místostarosty v našem okolí. Do šetření bylo zahrnuto celkem třicet obcí z našeho regionu, seřazeny jsou dle počtu obyvatel. Jedná se o celkové mzdové náklady na místostarosty včetně odvodů na zdravotní a sociální pojištění zaměstnavatele. Doplnila bych pouze to, že uvolněného místostarostu mají jen ve dvou obcích, tj. v Měcholupech a Staňkovicích. My máme ještě bonus neuvolněného místostarosty navíc,“ vysvětlila iniciátorka žádosti Lenka Kořínková, ředitelka Logopedické základní školy v Měcholupech, která kandidovala za opoziční politické uskupení a po ustavujícím zastupitelstvu adresovala starostce Měcholup otevřený dopis.

Starostka Doris Černíková žádost od občanů přijala s příslibem, že bude projednána na dalším zasedání zastupitelstva. Na otázky občanů ohledně důvodu zřízení funkce druhého místostarosty však neodpověděla.

O vyjádření k situaci jsme paní starostku poprosili i my a bylo nám odpovězeno, že věc nebude prostřednictvím médií komentovat. Kontaktovali jsme rovněž neuvolněného místostarostu Radomíra Holana. Na dotazy, zda považuje kritiku finančního ohodnocení místostarostů v Měcholupech za oprávněnou a co jako neuvolněný místostarosta bude pro obec dělat, ale nereagoval.

Politické uskupení, v němž kandidovala Lenka Kořínková sice vyhrála volby, ale o jeden hlas v zastupitelstvu nevládnou. Starostka Doris Černíková získala spolupráci se dvěma menšími stranami, které mají po jednom mandátu. Každý daný jednotlivec je místostarostou.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video