V Žiželicích se rozpadlo zastupitelstvo. V obci budou vyhlášeny nové mimořádné volby

Hedvika Mašková 2022-12-27 13:36:00

Dva a půl měsíce po zářijových komunálních volbách se v Žiželicích rozpadlo zastupitelstvo obce. Tři členové zastupitelstva podali minulý týden rezignaci, zároveň odstoupili i všichni náhradníci z jejich volebního sdružení. Počet zbylých členů zastupitelstva klesl pod nejnižší možný limit, který určuje zákon o obcích. Znamená to, že ministerstvo vnitra nyní vyhlásí nové mimořádné komunální volby, pravděpodobně se budou konat v průběhu jara.

Jako první o tom informovaly Noviny zblízka.cz.
Tato situace v Žiželicích přitom není úplně nová, podobně i v lednu 2019 se stejným způsobem – po odstoupení části členů – rovněž rozpadlo obecní zastupitelstvo a v červnu téhož roku následovaly náhradní opakované mimořádné volby nového zastupitelstva. To už pak další tři roky vydrželo pracovat až do řádných voleb letos v září. Příčinou rozpadů zastupitelstev tehdy i nyní jsou opakující se problémy ve vztazích mezi zastupiteli, plynoucí z odlišných názorů a sporů mezi nimi.

Aktuálně ze zastupitelstva odstoupili Helena Makuková, Lenka Urbánková a Miroslav Provazník, kteří byli v září zvoleni za sdružení Společně pro rozvoj obcí. Helena Makuková a Lenka Urbánková v předchozím volebním období vedly obec jako starostka a místostarostka. I letos v září při komunálních volbách dostaly obě od obyvatel obcí nejvyšší počty voličských hlasů, avšak nově zvolené zastupitelstvo se rozhodlo, že do funkcí starostky a místostarostky zvolí Květu Panskou a Jaroslavu Mangovou. 

,,Na ustavující schůzi nikdo nenavrhl, aby se paní Makuková stala starostkou. Jediný návrh, který padl, byl můj, do funkce starostky jmenovat Květu Panskou, a návrh zastupitelky Květy Panské na funkci místostarostky jmenovat Jaroslavu Mangovou. Žádný jiný protinávrh nepadl. Nebojovali, nevyjednávali, vzdali to a tím zradili své voliče,“ uvedla J. Mangová.

Bývalá zastupitelka a starostka Helena Makuková se však domnívá, že ze strany současného vedení obce dochází k hrubému porušování zákonů: ,,Od druhého jednání zastupitelstva obce poukazujeme na to, že z pozice vedení obce dochází k hrubým chybám a k porušování zákonů. Víme o dalších přestupcích, na jejichž nápravách pracujeme. Uvedu jen pár příkladů: Na posledním zasedání zastupitelstva obce jsem vznesla námitku, že zápis z předešlého jednání neodpovídá skutečnému průběhu, a to v mnoha směrech. Zápis neobsahoval názvy bodů programu, ani čísla přijatých usnesení, v diskuzi jsou uvedení občané, kteří se jednání nezúčastnili, mnoho vět nedává smysl a nikdo je neřekl. Námitka byla přijata a tím bylo v podstatě potvrzeno porušení zákona o obcích.“

Proti výroku se současná místostarostka Jaroslava Mangová ohrazuje: ,,Není pravda, že jsme postupovali protizákonně, že v zápise chybí povinné přílohy, ani není pravda, že zastupitelé, kteří složili své mandáty, poukazovali na problémy a protizákonné postupy. Vše je zaznamenáno v důsledných zápisech ze zasedání zastupitelstev, které jsme od našeho zvolení od 19. 10. 2022 pořídili. Jediné problémy, které na obci po ustavující schůzi nastaly byly ty, které vznikly tím, že bývalá starostka Helena Makuková nebyla schopna a ochotna předat úřad. Nevěděli jsme, kde navázat na rozdělanou práci, co je potřeba aktuálně řešit, v počítači bylo vše vymazáno a informace jsme si museli dohledat sami v dokumentech, které ležely na stolech v hromadách papírů. Začali jsme objevovat věci, které i několik let nebyla schopna vyřešit.“

V obci se má rovněž od nového roku začít platit stočné za vodu. Odstoupeným zastupitelům se v jeho souvislosti taktéž ne-líbí přístup a informovanost ze strany vedení. ,,Obec Žiželice čeká v následujících letech oprava ČOV a výstavba nové kanalizace, je pár dní do konce roku a občané neví jakým způsobem a v jaké výši se poplatek za stočné bude platit. Neví to ani zastupitelé,“ podotkla H. Makuková.

Místostarostka Mangová však uvádí: „Čistírna odpadních vod byla zkolaudovaná již koncem roku 2021 – problematika stočného již mohla být dávno vyřešena, takže toto je také kostlivec paní Makukové, která vedla úřad a ejhle můžeme za to my, kteří jsme na úřadě teprve od 19.10.2022. A takových případů je daleko více. Požádala jsem Helenu Makukovou o schůzku na úřadě ve třech, kde bychom se já a současná starostka Květa Panská sešly a projednaly a našly společnou cestu a způsob vzájemné spolupráce ve věci rozvoje obce Žiželice, jenže odmítla.“

Změna a situace v zastupitelstvu není lhostejná ani řadě obyvatel, kteří podepisovali petici, v níž žádali návrat předchozí starostky a místostarostky do funkcí. Petice čítala 120 podpisů. V obci Žiželice a spádových obcích žije přes 420 obyvatel.

,,Občané, kterým se nelíbí, že o obci rozhodují místostarostka bydlící v Chomutově a starostka, která rovněž nebydlí v obci, podepsali petici. Vzhledem k tomu, že se budoucí generace nebudou ptát, kdo konkrétně pochybil, kdo je tím, kdo porušoval zákon - bude se říkat: „To udělalo zastupitelstvo“, nechceme být spojováni s těmi, kdo naši obec takto nezodpovědně řídí, a proto jsme se rozhodli mandáty složit,“ sdělila našim novinám Helena Makuková.

,,Pokud bychom já a paní starostka Panská nebydlely v obci, nemohly bychom kandidovat. Zastupitelé a náhradníci, kteří rezignovali na své posty, si vzali občany našich vesnic a obec samou jako rukojmí a svou nezodpovědností a sobeckým přístupem zastavili důležitý a potřebný rozvoj obce na několik měsíců, skoro na celý rok 2023. Velice rychle zapomněli na slib zastupitele, který složili,“ dodala na závěr J. Mangová.

Foto: FB Žiželice u Žatce - fotografie

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video