Ředitelka Lenka Kořínková: Každodenní práce je náročná, celému sboru patří velký dík

Alla Želinská 2023-01-05 13:31:10

Logopedická základní škola v Měcholupech se zaměřuje na vzdělávání dětí a žáků s narušenou komunikační schopností. Škola byla založena roku 1989 a od té doby do roku 2021 byl jejím ředitelem Alexandr Bednář. Vybudoval školu, která má velmi dobré jméno nejen v rámci našeho kraje, ale i v celé ČR. Během jeho působení se podařilo založit při škole speciálně pedagogické centrum v Měcholupech, které má v současné době další tři detašovaná pracoviště v Chomutově, Mostě a Kadani. Již druhým rokem ředitelkou školy je Lenka Kořínková. Svoji práci miluje. „Kéž by všechny děti měly krásné a bezstarostné Vánoce”, přeje si (nejen) v těchto dnech.

Jak dlouho jste ředitelkou Logopedické ZŠ v Měcholupech?

Do funkce jsem nastoupila v září 2021, kdy náš pan ředitel, Mgr. Alexandr Bednář, odešel po 32 letech do důchodu. Takže jsem ředitelkou poměrně krátce. Bývalý pan ředitel je skvělý člověk, jeho odchod do důchodu jsme všichni nesli dost těžko. Nastoupit do funkce po takto oblíbeném řediteli bylo pro mě dost náročné, ale pevně doufám, že jsou i nyní všichni spokojeni.

Předal vám bývalý ředitel nějaké zkušenosti, rady?

Pan ředitel mi především předal skvěle fungující podnik a výborný pracovní kolektiv. Rady a zkušenosti mi předává dodnes a myslím, že ještě dlouho bude.

Předtím jste tady byla učitelkou, takže jste ve škole vlastně od útlého mládí?..

Před nástupem do funkce ředitelky jsem pracovala ve škole patnáct let jako učitelka, to bylo určitě velkým přínosem. Do školy jsem nastoupila hned po škole, takže ano, od útlého mládí. Je hrozné, jak to letí.

Jak se vám pracuje, řediteluje v Měcholupech „na zámku”?

Tak na zámku se pracuje samozřejmě krásně. Zvláště přilehlý zámecký park dokáže skutečně pohladit na duši. Celý zámecký areál je památkově chráněný, o „wellbeing“ mají žáci i zaměstnanci určitě postaráno.

Kolik dětí vlastně školu navštěvuje, odkud jsou, dojíždějí?

V letošním školním roce navštěvuje školu 66 žáků. Děti pocházejí z celého Ústeckého kraje, výjimkou nejsou ani žáci z Plzeňského, Středočeského nebo Karlovarského kraje. Jedná se o děti s těžkým stupněm narušené komunikační schopnosti, popř. o děti s kombinovaným postižením. V současné době máme 7 tříd, včetně přípravné třídy. Výuka probíhá pouze v rozsahu 1. stupně ZŠ, rozvrh je oproti běžné ZŠ doplněn o 2 hodiny logopedické péče týdně navíc. Při škole je zřízen internát, což je velký benefit zvláště pro rodiče dětí ze vzdálenějších obcí.

Je dostačující kapacita školy?

Kapacita školy je víceméně dostačující, i když třídy máme tedy plné. Zvláště o přípravnou třídu je poslední dobou velký zájem. Dětí s narušenou komunikační schopností stále přibývá a bohužel přibývají i žáci s těžším stupněm postižení. Součástí školy jsou i 4 speciálně pedagogická centra v Měcholupech, Chomutově, Mostě a Kadani. V těchto centrech pracují odborníci, kteří poskytují speciálně-pedagogickou a psychologickou intervenci v poměrně rozsáhlém regionu. I zde pociťujeme nárůst počtu dětí, které potřebují naší péči. V této oblasti bychom určitě posílení kapacity uvítali, i když se náš tým v posledních letech výrazně rozšířil.

Kdo vám pomáhá? Spolupracuje s vámi?

Úzce spolupracujeme s Asociací logopedů ve školství. Zvláště ve sféře poskytování vzdělávacích služeb v oblasti logopedické péče, spolupodílíme se též na legislativním ukotvení pozice školského logopeda v no-vele zákona o pedagogických pracovnících.

Dříve u vás probíhala mezinárodní výměna, návštěvy pedagogů – pokračuje to?

Mezinárodní projekty byly fajn, spoustu žáků i pedagogů mělo možnost vycestovat do zahraničí. Rádi na to vzpomínáme a tyto aktivity plánujeme obnovit. V současné době vyhledáváme partnerské školy v zahraničí.

Máte dostatek učitelů? Jsou ve vaší škole také asistenti pedagoga?

Pedagogů není nikdy dost, ale možnosti dané legislativou využíváme na maximum. Ve třech třídách máme vzhledem k náročnosti výuky kromě třídního učitele také druhého učitele. Na škole působí tři asistenti pedagoga. I přesto jsou ale i třídy, kde by se další pomocná ruka hodila. Každodenní práce ve třídách, ale i na internátě, je opravdu náročná. Za to patří celému sboru velký dík.

Jaké novinky ve škole máte, chystáte?

Pro žáky bude určitě novinkou, že jsme každoroční pobyt na horách pro letošní školní rok vyměnili za pobyt u moře, v červnu se chystáme do Itálie. Pro zaměstnance, ale to spíše až výhledově, by mohla být novinkou výstavba nových prostor, které by sloužily pro potřeby speciálně pedagogického centra v Měcholupech, ale i pro rozšíření možností školy (tělocvična, terapeutické prostory, ergoterapeutická dílna, multisenzorická místnost...). To je však zatím hudba budoucnosti, plánujeme a doufáme, že se zadaří.

Co si přejete k Vánocům a do nového roku?

Samozřejmě si přeji zdraví pro celou mou rodinu. A i když vím, že se mi to nesplní, tak krásné a bezstarostné Vánoce pro všechny děti. Šťastný nový rok nám všem!

Děkuji za rozhovor.

Alla Želinská

Video o škole ZDE.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video