Plány obcí? Zeleň, kanalizace, ČOV, nové bydlení, úsporné vytápění úřadu

Alla Želinská 2023-01-10 16:30:00

Jaké jsou plány obcí Podbořanska na letošní rok? Jaké akce chystají? Zeptali jsme se starostů a starostek. Petrohrad plánuje dosadbu zeleně ve svých obcích, má připravené projekty pro opravu silnice a kanalizace; připravuje také bydlení pro nové rodiny. Jedním z hlavních cílů Podbořanského Rohozce pro letošek je projekt "Nový zdroj pitné vody" a zahájení budování ČOV. Blatno chce pokročit s rekonstrukcí veřejného osvětlení, vystavět nový chodník a především přejít na úsporné vytápění v budově obecního úřadu.

„Do nového roku vcházíme s podepsanou smlouvou na dosadbu zeleně v intravilánu i extravilánu našich obcí, máme připravené projekty pro opravu místní komunikace v Černčicích a na dokončení protizápachových opatření na splaškové kanalizaci, chtěli bychom vysoutěžit firmu na samotnou realizaci. Mělo by proběhnout výběrové řízení na zasíťování stavebních parcel,” přiblížila nejbližší plány starostka obce Petrohrad Jitka Dondová.

V letošním roce obec začne připravovat projekty pro opravy komunikací v Bílenci a Petrohradě, zastupitelstvo bude rozhodovat o využití a opravě budovy bývalé pošty v Petrohradě, kterou obec odkoupila. „Kulturní a společenské akce budou organizovány v podobném duchu jako v minulých letech, proběhnou jak akce pořádané pouze obcí, spolky, tak i ty společné," dodala Dondová.

Již tradičně vyjádřila za obec Petrohrad novoroční přání. "Chtěla bych popřát čtenářům klidný vstup do nového roku, spoustu zdraví, štěstí a optimismu, a hlavně síly k překonání všech překážek, které nás v tomto roce potkají.”

Podbořanský Rohozec hodlá v roce 2023 realizovat projekt "Nový zdroj pitné vody" a počítají zde se zahájením budování ČOV pro cca 150 obyvatel.

„V roce 2023 budeme realizovat projekt „Nový zdroj pitné vody” v součinnosti se Státním fondem životního prostředí a počítáme se zahájením budování ČOV pro cca 150 ekvivalentních obyvatel. Jinak jako každý rok budeme pokračovat v rekonstrukci bytů, které jsou ve vlastnictví obce,” přiblížil plány obce Podbořanský Rohozec pro rok 2023 starosta Jiří Klouček.

Kulturní popřípadě sportovní akce v obci budou realizovány v součinnosti s osvědčenými „Rohozeckými sestrami”. Jedná se o spolek místních žen (ale i dobrovolníků z řad mužů), který připravuje hudební a divadelní představení a aktivity spojené s péči o děti a mládež v oblasti kultury. 

A co čeká obec Blatno v letošním roce? Jaké investiční akce chystá? „Do roku 2023 vstupujeme s mnoha plány, které však mohou být ovlivněny vývojem cen energií, stavebního materiálu a dalšího. Přesto však doufám, že za podpory dotačních programů se nám podaří zrealizovat alespoň některé akce, které jsme si vytyčili v našem volebním programu,” říká starostka obce Eva Kolibačová.

Jedná se o uskutečnění části 2. etapy rekonstrukce veřejného osvětlení, výstavbu chodníku podél komunikace č. 2063 a především realizaci úsporného vytápění v budově obecního úřadu. „Věřím, že se nám podaří vybudovat novou pergolu na dětském hřišti v Blatně, abychom zde vytvořili zázemí jak pro děti, tak i pro jejich rodiče,” dodává.

I nadále je pro vedení Blatna nezbytné pokračovat v odstranění a likvidaci následků ničivé bouře spolu se zajištěním mladých lesních porostů. „V obci Malměřice máme v plánu zabezpečit sběrné místo a opravit hráz rybníka,” přiblížila další plány E. Kolibačová.

V rámci upevňování mezilidských vztahů obecní úřad bude i nadále finančně a organizačně podporovat tradiční společenské, kulturní a sportovní aktivity v obci – například Obecní bál, dětský maškarní bál, divadelní představení, Masopust, turnaj o pohár starostky obce v nohejbale a tak dále.

„Může se zdát, že do nového roku vstupujeme s převelkou dávkou optimismu, ale věřím, že společným úsilím se nám vše podaří. Na závěr bych si dovolila spoluobčanům popřát hodně zdraví, štěstí a úspěchů v jejich osobním i pracovním životě,” popřála nakonec Eva Kolibačová.    

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video