Gymnázium Podbořany. Seznamte se blíže!

Alla Želinská 2023-01-11 12:43:48

Věděli jste, že podbořanské gymnázium za několik let oslaví devadesátiny? O historii, současnosti i plánech do budoucna této školy se můžete dozvědět mnohem více, zavítáte-li 13. ledna na den otevřených dveří.

Gymnázium bylo v Podbořanech založeno v roce 1937. Jednalo se o první českou střední školu na Podbořansku. V současnosti je osmileté gymnázium součástí školy Gymnázium a Střední odborná škola Podbořany. V roce 2021 - 2022 proběhla náročná rekonstrukce gymnázia budovy A, která se teď blýská novotou nejen zvenku, ale také v interiéru.

Ke studiu jsou přijímáni žáci z pátých ročníku, ale zájemci také mohou přestoupit do vyššího ročníku gymnázia z různých ročníků ZŠ. Pro páťáky z okolních škol gymnázium pořádá zdarma přípravné kurzy k přijímacím zkouškám. Cílem studia na gymnáziu je získání všeobecného přehledu pro přípravu ke studiu na vysoké škole nebo vyšší odborné škole. V posledních ročnících si studenti mohou vybrat volitelné semináře, které je směrují k dalšími studiu.

Studenti si každý rok mohou vyzkoušet neplacené zkušební testy z angličtiny, podle jejich výsledků se mohou přihlásit na oficiální placené kurzy a získat certifikáty Cambridge English dané jazykové úrovně.

Škola také pravidelně organizuje pro studenty zahraniční pobyt ve Velké Británii, kde studenti navštěvují jazykovou školu a zajímavá místa. Součástí výuky na podbořanské škole jsou exkurze, přednášky a besedy s odborníky, návštěvy divadel aj., více se o nich dočtete na stránkách školy. Zdejší studenti se pravidelně účastní okresních a krajských kol olympiád v různých předmětech, úspěchy mají také v soutěži Pythagoriáda, turnaji v Pišqworkách a literárních soutěžích.

Gymnázium je zapojeno do řady vzdělávacích projektů jako je Podpora polytechnického vzdělávání a gramotnosti v Ústeckém kraji, Podpora úspěšnosti vzdělávání v Ústeckém kraji, dále spolupráce se zahraničními studenty v projektu Edison a badatelská výuka dějepisu v projektu Dějepis+.

Podbořanské gymnázium je velmi hrdé na charitativní akce, které jeho studenti organizují. Jedná se o charitativní koncerty, které se pořádají již od roku 2015. Celkem jich bylo již sedm. Podpořili jsme handicapované děti, ukrajinskou školu v Koločavě a obnovu některých památek.

K dalším aktivitám školy patří organizace sportovních kurzů – pro studenty sekundy a kvinty lyžařský v Loučné pod Klínovcem a pro septimány sportovní, jenž je zaměřený na cyklistiku a vodácký výcvik. Pro studenty jsou také připraveny zájmové kroužky – badminton, herní klub s přespáním ve škole a oblíbený dramaťák.

Žhavou novinkou roku 2023 je taneční kurz, který byl studentům zajištěn po mnohaleté odmlce. V letošním školním roce 2022/2023 gymnázium také začalo s tradicí plesu, na kterém vítá nově příchozí primány. Tradičními akcemi na škole jsou maturitní ples oktávy, poslední zvonění, úklid okolí na Den Země, Mikuláš pro nižší gymnázium, halloweenské veselí aj. Po několikaleté odmlce zde navázali na Klub mladého diváka, se kterým mají studenti vyššího gymnázia možnost navštívit několik představení známých pražských divadel.

Výhodou tohoto malého gymnázia je, že se všichni studenti a vyučující dobře znají, čímž vzniká přátelská atmosféra školy. Studenti mají možnost společně pracovat na různých projektech a je pravidlem, že starší pomáhají mladším, organizují jim zábavná setkání a někdy pomáhají i s učením.

V pátek 13. ledna bude Gymnázium Podbořany od 14 do 18 hodin otevřeno pro veřejnost v rámci Dne otevřených dveří. Srdečně vás k nám zveme!

Studenti a učitelé Gymnázia Podbořany

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video