Hasičský záchranný sbor hledá nové kolegy pro stanice Žatec a Podbořany

2023-02-09 13:43:00

Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje má celkem sedm územních odborů. Každý územní odbor má svá specifika spojená s velikostí hasebního obvodu, strukturou průmyslu a hustotou obyvatelstva. V rámci odborné přípravy a zdolávání mimořádných událostí velkého rozsahu však velmi úzce jednotlivé požární stanice spolupracují a koordinují svoji činnost. „V současné době se většina stanic v Ústeckém kraji potýká s nedostatkem zájemců o službu v našem sboru. Sbor prochází generační obměnou a zároveň rozšiřuje početní stavy na stanicích, čímž zlepšuje svou připravenost na různé mimořádné události,“ říká Petr Svoboda, ředitel Územního odboru Žatec Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje.

Pane Svobodo, jak se změnila struktura vaší činnosti s ohledem na události posledních dvou až tří let?
Dost výrazně. Podíleli jsme se na testování při pandemii Covidu -19 v odběrném centru na hraničním přechodu Petrovice, distribuovali jsme ochranné pomůcky, desinfekci, roušky apod. Dezinfikovali jsme zdravotnické objekty, pomáhali jsme stěhovat zdravotnická oddělení a vybraní příslušníci pracovali v nemocnicích. Dále stále zajišťujeme chod Krajského asistenčního centra pro uprchlíky z Ukrajiny (KACPU). Změnil se i charakter a struktura událostí, podílíme se na likvidaci chovů napadených ptačí chřipkou, zdoláváme i daleko větší požáry přírodních porostů. Všichni znají požár v Národním parku České Švýcarsko (Hřensko), kde jsme se podíleli na likvidaci mimořádné události spolu se 16 jednotkami dobrovolných hasičů okresu Louny.
Kolik hasičů slouží ve vašem hasebním obvodu?
Službu občanům zajišťuje 143 příslušníků na čtyřech stanicích. Jedná se o stanice Podbořany, Žatec, Louny a Bitozeves. Máme poměrně velký hasební obvod, kdy na přejetí potřebujete cca 70 km např. z Koštic do Blatna.
Sháníte nové kolegy – do Žatce a Podbořan. Povězte o tom podrobněji.
V současné době došlo k rozšíření stanic v Žatci a Podbořanech. Hledáme cca 10 nových příslušníků, kteří by doplnili naše řady. Vím, kolik příslušníků nám chybí přesně, ale stav se při takovém počtu lidí mění dynamicky. Kluci se nám ožení, zamilují, rozvedou, zdědí nemovitost, přestěhují. A pak přijdou, že chtějí sloužit na jiné stanici. Je to 143 životních příběhů. Hrozně si vážím všech našich lidí a jsem zdravě pyšný, mezi jakými lidmi se pohybuji. U nás platí slovo chlapa i ženy. Je to velmi příjemné pracovat v takovém kolektivu, i když ne vždy máme všichni shodný názor, ale to patří k osobnostem. A hasiči a hasičky výrazné osobnosti dle mého názoru jsou.
Jaké jsou požadavky na uchazeče o hasičskou práci?
Na příslušníky máme poměrně vysoké požadavky. Začíná to tím, že uchazeč musí mít úplné střední vzdělání, tzn. maturitu. Ve většině případů je potřeba, aby měli řidičský průkaz skupiny C a dobrou fyzickou kondici, osobnostní způsobilost – jsou podrobeni zátěžovým psychotestům a zdravotní způsobilost. Dále musí být bezúhonní. Pro splnění všech těchto požadavků je u uchazečů úspěšnost odhadem padesát procent. Ale podrobnou statistiku si nevedeme, protože na začátku s uchazeči vedeme motivační pohovor, kde se dozvědí, co vše od nich požadujeme a co nabízíme. Někteří z nich již na první kolo výběrového řízení nepřijdou.
Hasiči tedy nemusí mít maturitu z oboru?
Nemusí. Mají sice trochu výhodu, že již o službě něco vědí, nebo o ní mají představu, ale také záleží na tom, kde se daná hasičská stanice nachází. V pohraničí nebo Praze nejsme, co se týče pracovní nabídky, konkurenceschopní, natož abychom si vybírali příslušníky dle zaměření vzdělání. Je třeba si také uvědomit, v kolika letech si vybíráte střední školu a ne vždy, je to vaším zaměřením na celý život. Samozřejmě nejlepší uchazeči jsou ti, kteří chtějí naší službu opravdu dělat, věří, že naše činnost má hlubší smysl, chtějí se učit novým věcem, jsou schopni pracovat v kolektivu a respektovat kolegy. Pak věřím, že budou hrdí na to, co dělají a pro sbor budou tím nejlepším přínosem. Nehledáme akční hrdiny, je to kolektivní práce, kde jde o koncepci, systém, rozdělení úloh a kompetencí. Já si osobně myslím, že máme velmi zajímavou práci, která mě osobně naplňuje a baví. Je to různorodá kombinace manuální práce a práce s technikou, možná i trochu dobrodružství se všemi pozitivy mužského kolektivu, kde platí, že když je potřeba, vše jde stranou a jde se do všeho na sto procent a naopak. Na stanici se poté připravujeme na různé typy událostí, provádíme hospodářské práce, sportujeme a užijeme si zde i spoustu legrace.
V rámci zásahu vám pomáhají i dobrovolní hasiči. Jaká je s nimi spolupráce?
U nás v okrese je situace výborná. Stále mě to velmi příjemně překvapuje, protože je zde spolupráce na vynikající úrovni. Myslím si, že obrovský podíl na tom má starosta Krajského sdružení dobrovolných hasičů Ústeckého kraje Jiří Henc a starosta OSH Louny Jaroslav Kosina, ale celé poděkování by mělo patřit všem členům, kteří se na úkor svého volného času věnují dobrovolným hasičům. Jak jsem zmiňoval, na Územním odboru Žatec je 143 příslušníků, ale z toho je více než 40 zařazeno v jednotkách dobrovolných hasičů. Takže i takto jsme profesně provázáni. Organizujeme pro dobrovolné hasiče výcviky, školení a společná cvičení. Samostatnou disciplínou je práce s dětmi a soutěže dětí, za tuto činnost patří velké poděkování všem členům okresního sdružení hasičů Louny.
Kvůli jakým případům opouštějí hasičské vozy nejčastěji svá stání?
Hasiči v České republice za minulý rok 2022 vyjeli k 152 tisícům událostí, z toho bylo 22 tisíc požárů. Čtrnáct procent jsou tedy požáry. Dále jsou to dopravní nehody v podobném rozsahu. Vše ostatní jsou ve většině případů technické havárie, které představují více než padesát procent událostí. Jde o případy typu, odstranění následků vichřice, záchrana a transport osob, vniknutí do uzavřených prostor, únik plynu, nadzvednutí těžkého břemene nebo zásah ve výšce. Územní odbor Žatec má za rok 2022 na své čtyři stanice 1301 výjezdů. Konkrétně v Žatci proběhlo v loňském roce 358 událostí.
V souvislosti s požární službou se stále hovoří o nedostatku peněz…
Jsme přímo provázaní s hospodařením státu a státním rozpočtem, protože jsme z něj financováni. I v médiích je tedy vidět, když se hasičům přidává, nebo se bude přispívat na techniku. Od roku 2010 se v rozpočtu snížily finance na investice a až v posledních letech se situace narovnala. Nicméně jsme, mimo to, začali využívat evropské fondy a fond zábrany škod, takže každý rok pro kraj pořídíme zhruba tři nové cisterny, užitkové automobily a speciální techniku. Technika nám každý rok stárne, ale konec roku 2022 a letošní rok je pro nás velkým příslibem. U nás v okrese došlo k obměně velitelských vozů a očekáváme obměnu dvou cisternových automobilů a jedné výškové plošiny. Největší propad máme zejména u výškové techniky. Jeden kus výškové techniky (žebřík nebo plošina) představuje investici od 18 do 25 milionů Kč. Běžně máme tuto techniku třicet let starou.  
A kolik je například nástupní plat hasiče?
Co se týče platu, tak došlo ke zlepšení. Minulý rok se nám plat zvýšil. Letos nám přidali 10% a u nových příslušníků 17% ze základního tarifu, aby nebyl tak velký propad při nástupu z jiného zaměstnání. Je logické, že nový hasič nemůže mít stejný plat jako příslušník, který je již zkušený. Aby nebyl propad příjmu tak veliký, novým příslušníkům se přidalo více. Myslím si, že jsme velmi dobrým a slušným zaměstnavatelem, protože polovina lidí je tu déle než patnáct let. S tím souvisí, že nám sbor stárne. Abychom měli průměrný věk pořád stejný, měli bychom mít průměrnou odchodovost čtyři procenta, ale v současné době je jen 2,5 procenta. Před několika lety byl průměrný věk hasiče 30 let, teď již bude ke čtyřiceti. Mladý člověk má dnes jiné představy o slušném platu, ale zjednodušeně mohu říci, že když hasič nastoupí, tak začíná na třiceti pěti tisících hrubého. Záleží také, odkud k nám přišel. Jsme placení dle tabulek upravených nařízením vlády a to v souvislosti s délkou praxe, takže když lze uznat nějaká praxe, započítává se. Může přijít automechanik, který patnáct let pracoval u oprav automobilů, a taková praxe u černého řemesla se započítává. Pak příslušník může mít plat vyšší o několik tisíc korun.
Co byste vzkázal závěrem?
Rád bych oslovil všechny zájemce, kteří splňují naše požadavky, ale možná o sobě pochybují, zda by službu zvládli a zda se do našich řad dostanou. Všechny ty, kteří o tom pochybují, oslovuji. Pojďte to zkusit!
Děkuji za rozhovor
(pi)


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video