Šéfka střední školy: Otevřeli jsme se firmám, je to výhodné pro všechny

j.rodling 2023-02-09 14:29:09

Žatec – Uplatnění v budoucnosti a velmi dobré výplaty. Takové vyhlídky mají před sebou absolventi Střední průmyslové školy elektrotechnické a Soukromé obchodní akademie Žatec. S jednatelkou škol Milicou Krišan jsme se bavili o spolupráci s firmami i o uplatnění žáků na trhu práce. „Vzdělávání považuji za velice důležité a naše škola učí žáky v oborech, které jsou významné pro náš region,“ říká na úvod Milica Krišan.

Chodí vaši studenti na praxi do místních firem?

Ano, to je jedna z našich základních tezí. Pokud se bavíme o oborech elektrotechnika se zaměřením na automatizaci a robotiku a IT programátor, chodí žáci 2. a 3. ročníků na patnáctidenní praxi do firem. Samozřejmě i na škole se učí praktické věci, nejen teorii, ale ve firmách si mohou pořádně vyzkoušet, co se dá využít z teorie přímo v provozu. To je nenahraditelné. A my zase máme dobrou zpětnou vazbu od firem. Praxe je hodně dobrá věc, firmy potřebují maturanty s naším studijním profilem a mají možnost se podívat, co naši studenti v reálu umí a třeba je potom zaměstnat. Je to dobrá zkušenost pro firmy, žáky i školu.

Mají firmy zájem o žáky i mimo praxe a ještě před nástupem do práce?

Ano, často se stává, že si firmy zvou naše studenty na brigády přes léto. Také je běžnou praxí, že jim firmy nabídnou stipendium, tedy že za ně zaplatí školné s tím, že až dodělají školu, půjdou do firmy pracovat třeba minimálně na rok.

Funguje spolupráce i obráceně?

S tím máme velmi dobrou zkušenost. Firmy nám posílají své odborníky, kteří dělají workshopy a přednášky pro naše žáky, představují svoje produkty a zapojují se do výuky. Díky tomu je výuka nejen praktická, ale ještě pestřejší. I naše škola díky tomu rozšiřuje nabízené vzdělání, v poslední době například v oblasti zabezpečovacích systémů a smart domů, protože spolupracujeme přímo se společností, která se tím zabývá.

Od firem taky dostáváme sponzorské dary, technické novinky, nabízejí našim učitelům workshopy ve svých firmách. Vývoj techniky je neskutečně rychlý. Za tuhle spolupráci jsme velmi vděční. Základy vzdělání se nemění, ale je nutné držet krok s dobou.

S jakými firmami konkrétně spolupracujete?

Nerada bych někoho vynechala, je jich hodně. Je to například Grape, který poskytuje internet, pracuje s optickými kabely, je to lokální firma, se kterou máme dobrou spolupráci. Další je ZF Elektronics Klášterec, pro kterou jsou naši žáci velmi zajímaví, protože jsou z oboru, který vyučujeme, několik studentů tam chodí na brigády. Velkým partnerem je Puls Investiční z Chomutova, kam chodí každý rok žáci na praxe, je to další výborná spolupráce. V Mostě je to KZ System, kteří dělají zabezpečovací techniku, naši školu sponzorují a platí také stipendia žákům. Ve stejném městě sídlí i BIS Czech, kam chodí žáci na praxe. Spolupracujeme se zónou Triangle, jezdíme tam na exkurze do závodů. Se všemi se snažíme i vzájemně propagovat.

Projevuje se větší zapojení firem ve vaší škole?

Za poslední dva roky, co jsem jednatelkou, jsme změnili politiku a hodně jsme se firmám otevřeli. Je to přínos, už tento školní rok k nám chodí dvakrát více žáků. Automatizace a robotika jsou takové, řekněme cool obory, navíc hodně dobře placené. Náš maturant, který umí anglicky, mívá nástupní plat 50 – 60 tisíc korun, což je výborné.

Spolupracujete i s jinými institucemi?

Určitě, my se otvíráme veřejnosti. Spolupracujeme třeba s Okresního hospodářskou komorou Chomutov, která nás podporuje, dostáváme nabídky na semináře, školení, pořádají veletrh Techodays. Spolupracujeme i s komorou v německém Chemnitzu. Děti se bohužel nechtějí moc učit němčinu, což je škoda. Cílem je samozřejmě, aby absolventi pracovali u nás v regionu, ale spolupráce s Německem je důležitá.

Ano, mnoho firem, které působí u nás, mají německé majitele.

Ano, těch firem je dost. Jak říkám, němčina jako druhý jazyk se podepíše na výplatní pásce. Dneska angličtina je víceméně standard, bez kterého se neobejdete, ale němčina je také důležitá. Když se bavíme o německých firmách, tak navazujeme spolupráci se Siemensem, to je velká věc. Siemens se středními školami běžně nespolupracuje, hlavně s univerzitami, tak se těšíme.

Nedávno se otevřelo v Žatci přírodovědné centrum.

S tím také spolupracujeme. Navštěvujeme digitárium, vědu na kouli, organizují se otevřené dílny. V rámci toho máme ve škole kroužek programování v Pythonu, o neuronových sítích a umělé inteligenci, který je otevřen veřejnosti. Samozřejmě také spolupracujeme se městem Žatec.

Ne každý chce jít po maturitě pracovat. Jak to mají studenti s vysokou školou?

Našich studentů se na univerzity hlásí dost. Velmi dobrou kooperaci máme s Matfyzem v Praze a Akademií věd ČR. Nedávno se náš žák prvního ročníku dostal na stáž právě na akademii.

Vedle průmyslovky máte i obchodní akademii. Tam také těžíte z praxe?

Ano, tak firmy potřebují nejen technicky vzdělané zaměstnance, ale i lidi do propagace, na finanční oddělení a taky podobně. V oboru grafika a média se žáci učí vyrábět letáky, bannery, tisknout a tak dále. V tomhle třeba spolupracujeme s reklamní agenturou Liane z Chomutova. Velká spolupráce je s úřadem práce okresu Louny, kam berou žáky na praxi.

To jsou méně technické obory, ale viděl jsem, že učíte i logistiku.

Tu máme na obchodní akademii nově druhým rokem, je to provoz a ekonomika dopravy – logistika. Jsme členy Svazu logistiky a dopravy ČR, a přes svaz se také dostáváme na různé logistické firmy. Bohužel nemáme dost žáků, přitom je to strašně důležitá pozice, každá firma logistiky potřebuje. Lidé si myslí, že logistik nosí na skladě balíky, ale tak to není. Obor se snažíme propagovat, zlepšuje se to. Nástupní plat pro člověka bez zkušeností při znalosti cizího jazyk může být i přes padesát tisíc korun, to jsou velké peníze. 




Napsal(a): j.rodling

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video