O Kulturní dům Moskva mají vážný zájem kupci z ciziny. Majitelé se obávají, že už nebude sloužit občanům pro kulturní akce

Hedvika Mašková 2023-02-14 12:42:00

Restaurace, kulturní sál, bowlingové centrum, párty salon a diskotéka. To vše je Kulturní dům Moskva. Ikonická budova nacházející se v žateckém Podměstí je pro spoustu Žatečanů nositelkou vzpomínek na chvíle plné zábavy. Majitelé žateckého kulturního stánku však nyní stojí před zásadním rozhodnutím, jak s budovou naložit do budoucna. O osudu Kulturního domu Moskva jsme si povídali se spolumajitelem Luďkem Müllerem.

  • Je pravda, že jste opět Městu Žatec nabídli ke koupi Kulturní dům Moskva? Z jakého důvodu?

Ano je to pravda. Hlavním důvodem je, že máme několik vážných zájemců o koupi (většina je ze zahraničí), ale ani jeden nechce do budoucna využívat nemovitost k účelům, ke kterým byla nemovitost v 70. - 80. letech našimi předchůdci postavena. Jako majitelé jsme v této nemovitosti provozovali kulturní, společenské i sportovní vyžití pro obyvatele města Žatec zřejmě více než třetinu života a bylo by nám velmi líto a smutno, kdyby nemovitost již nesloužila jako kulturní centrum města Žatce.

  • Co podle vás kulturní sál Moskva pro Žatečany znamená?

Kulturní dům Moskva Žatec není jen sál. Je to multifunkční zařízení pro kulturní, společenské a sportovní vyžití, které využívají všechny generace obyvatel města. Pokud se ptáte přímo na sál, je to jedinečný pěkný sál s kruhovým parketem, ve kterém se odehrály od dob vzniku Kulturního domu Moskva Žatec již stovky akcí.

Za nás shrnuto slovy – kultura, tradice, hrdost, zážitky, osudy, seznámení, maturitní plesy, svatby.

  • Kdy jste byl na akci na Moskvě nejvíc hrdý?

Na tuto otázku je velmi těžké odpovědět, protože za těch 25 let na Moskvě proběhlo již mnoho a mnoho akcí, a to jak na sále, v restauraci, na bowlingu, v párty salónu nebo na diskotéce.

Vystupovalo zde mnoho známých osobností, hudebních skupin, herců, bavičů, politiků a dalších. Ale hrdí můžeme být třeba i na menší akce bez známých osobností, které se nám dařilo celých 25 let pořádat bez jakékoli podpory města, jako třeba dětské karnevaly, vánoční koncerty, kam jsme zdarma pozvali dětské domo-vy, děti z Lormu a tak dále. Pokud mám ale za svou osobu jmenovat, tak jelikož jsem již starší ročník, vypíchnu z těch mnoha akcí natáčení silvestra pro ČT 1, kde byl režisér ze sálu naprosto nadšen, dále natáčení reklam pro zahraniční televize, kde si vybrali náš sál a nemovitost, pak také mezinárodní konference kynologů, mezinárodní setkání myslivců, ustavující schůze města Žatce s návštěvou široké veřejnosti, kdy dochází k volbě starosty. Nesmím zapomenout na vystoupení hudebních skupin a interpretů, jako jsou Olympic, Katapult, BSP, Lucie Bílá, Michal David nebo zábavné show Partička či Večery pro všechny s žateckou skupinou Aquarius.

Hrdý jsem také byl, když jsem si přečetl článek na sociálních sítích, kdy jistá paní reagovala na anketu, jestli má město koupit Kulturní dům Moskva nebo Lidový dům, a uvedla: ,,Kulturní dům Moskva pro mě znamená velký kus mého života, mnoho zážitků a vzpomínek. V Žatci žiji celý život na Moskvu jsem chodila odmalička na maškarní bály, do kina, na čaje se skupinou Gradace, do tanečních, kde jsem se zamilovala a poznala svého budoucího partnera, se kterým jsem měla svatbu opět na Moskvě. Na Moskvě jsem měla také maturitní ples, navštěvuji ji stále při kulturních akcích, chodím do restaurace a na bowling. Za mě by město mělo jasně koupit Moskvu.“

Po přečtení tohoto článku jsem si uvědomil, že naše a práce našich předchůdců přinesla paní a mnohým dalším přesně to, co jsem uvedl v předchozí odpovědi – kulturu, tradici, hrdost, zážitky, osudy, seznámení, maturitní plesy, svatby.

  • Čeho se nejvíc obáváte?

Co se týká Kulturního domu Moskva Žatec, je fakt, že mládí je pryč a s tím souvisí zdravotní problémy a docházející síla. I z tohoto důvodu jej chceme prodat. Obáváme se však, že nemovitost, ke které máme dlouholetý vztah, a kterou jsme v rámci možností udržovali a provozovali, nebude již sloužit občanům pro kulturní, společenské a sportovní vyžití.

  • Co byste si tedy nejvíc přál? Jaké by bylo ideální řešení?

Aby byli lidé spokojení, zdraví a chovali se k sobě slušně. Vím ale, že máte na mysli Moskvu. V tomto případě bych si přál, aby sloužila svému účelu, a pokud možno měla majitele, který ji bude dále zvelebovat. Také bych chtěl, aby okolí Moskvy a Zlatého Chmelu bylo upraveno. Chodníky a zeleň jsou zde totiž v katastrofálním stavu.

  • A vaše představa fungování kulturního domu?

Ideálně, aby jej vlastnilo Město Žatec, jelikož jako jediné dosáhne na dotace pro rekonstrukce, opravy a další. My jsme jako soukromý subjekt nikdy na žádnou dotaci nedosáhli a vše museli hradit z úvěrů a vydělaných peněz.

Podnikání v kultuře není žádný med, a proto si dovedete představit, když jsme udělali například nové rozvody vody, postavili terasu s bowlingem, opravili střechu a další, kolik to stálo peněz. Na opravu některých interiérů (hlavně sálu – koberec, židle,...) se se nám již peněz nedostává. To je vlastně ten největší důvod, proč jsme už i v minulosti předkládali nabídku na odkup Městu Žatec. Město by mohlo zpracovat projekt na rekonstrukci podpořenou z Evropské unie a za-hrnout do ní například balkony na sále, kino, kam lidé jezdí mimo Žatec a jiné.

Provozovatelem by měl být seriózní soukromý subjekt, který bude městu platit nájem. V nemovitosti bude dále provozovat kulturní společenské a sportovní vyžití pro všechny generace.

Ve všech okolních městech, v Lounech, Podbořanech ale i na menších vesnicích, to tak funguje ke spokojenosti občanů, města i provozovatele těchto zařízení. My bychom byli schopni ještě nějaký čas, pokud by byl zájem Kulturní dům Moskva provozovat.

  • A kdybyste mohl mluvit za architekty a stavitele Moskvy? Co ti by si přáli?

Jsem rád, že jste mi tuto otázku položila a v závěru si dovolím vyslovit i své přání. Víte, já jsem už jako spolumajitel Kulturního domu Moskva Žatec hovořil třeba s panem J. Zábranským, který byl starostou Žatce a podílel se na výstavbě tohoto kulturního stánku. Hovořil vždy se zaujetím a radostí, jaké dílo se povedlo a jak slouží lidem. Nezapomněl zmínit, že Žatec je středobod a záměrem bylo, že se do tohoto stánku budou sjíždět lidé ze širokého okolí – Loun, Mostu, Chomutova, Podbořan atd., což se podařilo. Dále zmínil parkoviště, zeleň, bazénky s vodotryskem. Také, že budova byla udělána nadčasově ve stylu francouzského brutalismu, a že se toto kulturní zařízení mělo jmenovat Losos, což málokdo ví.

Bylo by dobré tento kulturní stánek, odkaz našich předchůdců, zachovat, zvelebit a poskytnout v něm kulturní vyžití, které pro nás připravili s velkým nasazením naši předchůdci. Mým přáním je, aby moje vnoučata a potom i jejich děti, mohly zažít, co se týká Kulturního domu Moskva, přinejmenším takové krásné chvíle, jako jsem zde prožil já, moji rodiče, prarodiče a děti už také. Vždyť všichni žáci mých ročníků z Podměstí se u Moskvy fotili (společné školní fotky), chodili do kina, na maškarní, čaje, taneční, maturitní plesy, koncerty, diskotéky a za naší éry také hrát bowling.

  • Kolik děláte ročně plesů? Maturitních, maškarních nebo jiných?

Přesné číslo vám z hlavy neřeknu, ale je to kolem patnácti plesů, dále také taneční kurzy, několik svateb většího rozsahu (200 - 300 osob), maškarní, dětská představení, hudební produkce, herecká vystoupení, večírky firem a další akce.

V poslední době vystupovali například Kollárovci a představení bylo jako jedno z mála měst úplně vyprodané. V neděli 26. února se chystá dětské představení Kája a Bambuláček a 31. března Společenský večer města Žatec.

  • Jaká je vlastně kapacita sálu?

Kapacita sálu k sezení je cca 320 míst, čímž se náš sál řadí mezi největší v širokém okolí.

  • Provozujete také Párty salón. Co se děje tam?

Ano, tento prostor byl vybudován v prostorách, kde dříve bývala herna. Tento prostor slouží k pořádání hudebních produkcí do sedmdesáti lidí, dále pak jako prostor pro školení, rodinné oslavy, vánoční večírky, menší svatby, dětské akce – maškarní, mikulášské nadílky a další.

Prostor je plně vybaven a lidé i firmy jej rády využívají.

  • V kulturním domě je také bowling. Jak ten jej využíván?

Bowlingové centrum je v provozu již skoro od samého začátku, kdy jsme Kulturní dům Moskva zakoupili a bowlingové centrum vybudovali. Využívá ho široká veřejnost, firmy, instituce. Pořádají se zde různé turnaje, dětský bowlingový kroužek, firemní a rodinné oslavy s bowlingem. Bowling zdarma navštěvovali také dlouhá léta klienti ústavu z Tuchořic, které jsme podporovali a oni se hru naučili a jezdili na bowlingové turnaje po celé republice.

Za zmínku a poděkování stojí takzvaná ,,parta babiček“, asi devět dam a jeden pán, kteří chodí pravidelně, nesmírně se baví a občas si u heligonky zatančí. Děkujeme, ,,babičky“! Ať vám zdraví slouží dlouho! Jste super!

  • A co diskotéka? Jak je navštěvovaná? Šel by tento prostor využít i k jiným účelům?

Diskotéku neprovozujeme my, je pronajatá, ale nájemce to s námi táhne celých 25 let. Za to mu patří velké uznání a dík.

Diskotéka je celých 25 let využívána většinou mladými lidmi, ale občas dorazí i starší. Někdy je více lidí, jindy méně. Diskotéku si také pochvalují maturanti, kteří si tam většinou po maturitním plese udělají after party.

Děkuji za rozhovor.

Hedvika Mašková


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video