Město hledá tipy, jak pojmenovat nově vznikající ulici v Podbořanech

Alla Želinská 2023-03-17 12:00:00

Hledá se název ulice v nové lokalitě pro bydlení za ulicí Budovatelů.

Nově vznikající ulice v lokalitě Malá Osada, a to od ulice Budovatelů, dosud nemá název. Město proto hledá tipy, jak by se mohla jmenovat. „Jak by se mohla ulice jmenovat, by si měli říci samotní občané,“ rozhodli radní na svém jednání 8. února.

Město proto vyhlásilo anketu na jméno ulice. Návrhy nového názvu mohou lidé posílat pomocí formuláře, který najdou mj. na webu města. Je možné je také poslat poštou na Město Podbořany, Mírová 615, 441 01 Podbořany. Odevzdat návrh lze i osobně na podatelně úřadu s označením „název ulice“ a do hlavičky Město Podbořany. Názvy navržené občany budou předloženy radě města a poté ke schválení zastupitelstvu města Podbořany. Návrhy lidé mohou zasílat do pátku 31. března 2023.

„Od vyhlášení ankety chodí různé návrhy, a to od názvů, které odvozují občané od názvu lokality, přes směr k nedalekým obcím, blízkosti hřbitova či akcí, které se zde tradičně konaly. Konečné rozhodnutí by mělo být na občanech,“ říká Martina Bláhová, vedoucí odboru investic a památkové péče MÚ Podbořany.

A jaké návrhy od místních obyvatel k názvu nové ulice zaznívají? Například Malá Osada (faktem je, že se jedná právě o lokalitu Malá Osada, a stále zde není stejnojmenná ulice), Jasmínová, Na Malé straně, Očihovská, Na Chmelnici, Pod Valovským kopcem, Cyklokrosová, Hraniční, Za hřbitovem, Mezní, Hřbitovní a jiné.

V posledních letech vznikly v Podbořanech nové ulice v lokalitě bývalých kasáren. Jejich jména se vybírala anketou v roce 2015 i později. Vznikly tam ulice např. Spojovací, Doupovská, Za Prote a U Tankového praporu. A dále před Hlubany vznikly Mariánská ulice a Větrná ulice.

Také v nové lokalitě nad silničním výjezdem z města směrem na Blšany – Na Lišce – vzniká nová ulice. Její název je jasný. „Název nově vzniklé ulice v lokalitě Na Lišce bude zastupitelům předložen ke schválení, kdy Komise pro rozvoj města i Rada města doporučuje název ulice „Na Lišce“, dle historického názvu celé lokality,“ uvedla M. Bláhová.

Mimo vznikajících lokalit v Podbořanech docházelo (jako všude) i o přejmenování některých ulic, jako například z původní ulice Gottwaldova na Vrouteckou ulici. Nebo ulice Přátelství, která od čp. 265 k čp. 212 byla v roce 1945 Bahnhofsstrasse (Nádražní ulice). Po druhé světové válce to byla ulice Svazu československo-sovětského přátelství a v roce 1990 již dostala současný název ulice Přátelství... Tyto historické změny ulic jsou k nalezení v knize Podbořany, dějiny města a okolních obcí z roku 2001 od Jana Svobody.    

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video