Rada schválila navrhované projekty. V Žatci budou posilovací stroje pro seniory i Poesiomat

Hedvika Mašková 2023-03-23 11:06:00

Pingpongové stoly v parku, posilovací stroje pro seniory, Poesiomat a další ,,archimapa” zaměřující se tentokrát na Žatecké vily. To jsou čtyři návrhy projektů přihlášených do letošního participativního rozpočtu. Rada města na svém jednání minulý čtvrtek schválila všechny k realizaci.

Původně však bylo do participativního rozpočtu v tomto roce přihlášeno pět projektů, pro které bylo možné zpočátku hlasovat, jak bylo zvykem v předešlých ročnících. Zjistilo se však, že návrh spočívající ve zpevnění a zkvalitnění cesty od střelnice z ulice Politických vězňů po panelovou cestu už se realizuje, a tudíž byl z hlasování vyřazen. A jelikož pro rok 2023 vyčlenilo Zastupitelstvo města Žatce na realizaci vítězných projektů 800 tisíc korun, byly ostatní návrhy rovnou projednány radou a nyní mohou být realizovány.

Konkrétně se lze v blízké budoucnosti těšit na posilovací stroje pro seniory, které do letošního participativního rozpočtu navrhla Soňa Schneiderová. Předpokládané náklady odhadla na 200 tisíc korun.
,,Rádi bychom měli v Žatci umístěné posilovací stroje pro seniory, které mohou vyplnit i volnočasové aktivity. V posledních letech jsou tyto posilovací stroje trendem ve většině měst České republiky,” obhajovala svůj projekt navrhovatelka, která by si posilovací stroje představovala umístit do lokality sportoviště u koupaliště (vedle mlhoviště), případně u řeky.

Dalším projektem, který se zanedlouho uskuteční, bude Poesiomat. Ten navrhuje instalovat na veřejné prostranství před žateckou synagogou při zdi s vedlejším pozemkem za turistickým informačním centrem Martin Kos.
 ,,Mým záměrem je, aby Poesiomat v Žatci zábavnou formou zdůraznil kulturní dědictví česko-německo-židovského soužití v našem městě a stal se tak dalším poutavým turistickým cílem i atrakcí pro místní obyvatele. Pomocí nahraných textů, hudebních či dalších zvukových záznamů by tak přiblížil návštěvníkům i obyvatelům Žatce historické události dotýkající se našeho města, tvorbu slavných rodáků či osobností spjatých se Žatcem. Poesiomat tak přispěje k posílení genia loci našeho his-torického centra. Pro zvýšení turistické atraktivity také pro návštěvníky ze zahraničí se chci zasadit o nahrání několika stop v německém jazyce. Pořízení obsahu nahrávek, které je unikátní pro každou jednotlivou instalaci Poesiomatu, se může stát komunitní záležitostí, kdy se občané budou moci podílet na výběru obsahu nahrávek, či na jejich realizaci. V této souvislosti je možné navázat spolupráci s místní Základní uměleckou školou či se členy divadelních ochotnických souborů působících v Žatci. Jsem přesvědčen, že Poesiomat v Žatci by vhodným způsobem doplnil a oživil veřejné prostranství v historickém centru našeho města. Kromě své nesporné edukativní funkce by Poesiomat přinesl do tohoto prostoru i vítaný prvek hravosti a kreativity, vyzývající procházející k pozastavení a k poslechu nahraných zvukových záznamů,” popsal svůj projekt Martin Kos a náklady vyčíslil na 250 tisíc korun s tím, že autor navrhuje dofinancování částky nad rámec stanovený pravidly Participativního rozpočtu pro rok 2023 z vlastních zdrojů.

Třetí projekt přihlásila Helena Šmeráková a jsou jím pingpongové stoly v parku za sto tisíc korun. V našem městě jí chybí prostory pro volnočasové aktivity v přírodě. Pro oživení těchto aktivit a našich parků proto navrhuje jejich umístění právě tam, například do parku pod nemocnicí.

Posledním návrhem občanů, který se bude realizovat je ,,archimapa”. Opět se jedná o iniciativu žateckého spolku A dál?, který chce pokračovat v mapování architektonického dědictví Žatce. 
,,Žatecké ulice skýtají nepřeberné množství pozoruhodností, na detailní průzkum dosud čekají žatecké vily. Za 120 tisíc vzniknou webové stránky o žatecké architektuře, archivní výzkum architektury žateckých vil, vytiskne se brožura s procházkovou trasou po nejhodnotnějších žateckých vilách, vyrobí limitovaná edice doplňků a suvenýrů pro architektonické srdcaře a žatecké patrioty a vznikne doprovodný program v podobě komentované procházky a exkurze do některých vil,” vysvětlila navrhovatelka Monika Klímová.           

Popiska foto: Poesiomat je železná mluvící trubka, z níž je vyvedena klika, kterou si kolemjdoucí vyrobí elektřinu. A pak si zmáčknutím tlačítka zvolí zvukovou, hlasovou, paměťovou stopu spjatou s daným místem. poesiomat.cz

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video