Sociální podnikání pomáhá nám všem

2023-05-24 20:41:20

Ústecký kraj (PI) Co je to vlastně sociální podnik, není to náhodou něco pro ta věčná „nemakačenka“? Ale kdepak, sociální podnik zaměstnává určité procento znevýhodněných osob a tím je začleňuje do společenského života. Jedná se o tělesně i mentálně postižené. V Ústeckém kraji zatím působí dvacet pět podniků s částečnou podporou státu.

Dobrým příkladem současných sociálních podniků je například čokoládovna v Krásné Lípě, kavárna v Chomutově, či výrobna textilních bytových doplňků ve Štětí. Od letošního roku vypsal Ústecký kraj nový dotační program právě na podporu stávajících i nově vznikajících sociálních podniků s cílem pomoci takový podnik založit či dovybavit stávající. Tak se zvyšuje šance najít zaměstnání a uplatnění pro naše spoluobčany s handicapem, kteří se chtějí zapojit do běžného života a sami to nedokáží. Čili nejde o žádná „nemakačenka“, ale o lidi, kteří pracovat chtějí. Zatím jsme letos přispěli prvním šesti žadatelům, z nichž je jeden nový podnik, který se chce soustředit na výcvik záchranářských psů na Chomutovsku. Zajímavé je i rozšíření aktivit již stávajícího sociálního podniku na Žatecku, který chce z přidělené dotace pořídit lamy na vlnu, kterou pak budou zdravotně postižení zpracovávat na konkrétní výrobky.  A naše podpora nekončí. Znovu jsme vypsali druhé okolo a pro další rok počítáme, pokud bude zájem, i s navýšením dotace.
„Pro každého člověka je důležité být užitečný a sociální podnikání je k tomu prostředkem a pomocníkem nám všem,“ dodává 1. náměstek hejtmana ústeckého kraje Jiří Kulhánek, který má na starost právě oblast sociálních věcí.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video