Biománie došla i ke chmelařům. Sklízeli biochmel

Veronika Salášková 2012-09-03 23:00:00

Žatecko – První chmelaři začali letošní úrodu česat od 16. srpna. Během uplynulého týdne se pak sklizeň rozběhla u všech pěstitelů chmele v Čechách a na Moravě. Letos poprvé sklidí také certifikovaný biochmel. Pěstování chmele ovlivňovalo, podobně jako v loňském roce, počasí. Nejvíce se na letošní úrodě podepsal průběh zimy, kdy v únoru Česko zasáhly velice silné mrazy, a měsíce květen a červen sucho. Srpen pak ovlivňovaly vysoké teploty a podprůměrný úhrn srážek.

Předběžný odhad sklizně a ploch, prezentoval Svaz pěstitelů chmele na začátku srpna, při příležitosti Dne otevřených dveří na Účelovém hospodářství Stekník. „Plocha chmele je dle odhadů 4.371 ha. Přibližně na 47 ha je pěstován chmel na nízkých konstrukcích,“ vypočítal Michal Kovařík tajemník Svazu pěstitelů chmele ČR.
Letošní úroda je v porovnání s loňskou očekávána nižší. Bude však oproti ní mít jednu novinku.
„Letošní rok je výjimečný tím, že v České republice bude probíhat první sklizeň biochmele s certifikací. Čeští producenti chmele jsou tak schopni nabídnout pivovarům odrůdu Žatecký poloraný červeňák z ekologického režimu pěstování. Tím se mohou zařadit mezi desítku producentů biochmele ve světě,“ sdělil tajemník Kovařík. Celkem pěstuje chmel v České republice 127 pěstitelů.
Sklizeň chmele začíná v závislosti na délce vegetační doby odrůdy Žatecký poloraný červeňák. Dále pokračuje s odrůdami Agnus, Premiant, Bor a Harmonie. Jako poslední obvykle chmelaři sklízejí odrůdu Sládek. K největším chmelařským obcím patří na v Žatecké chmelařské oblasti Kněževes, Ročov, Kolešovice, Běsno a Nesuchyně.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video